Hverdagshjelpen i regi av Kreftforeningen har så langt bare vært i Trondheim. Nå kommer den også til Meldal, Orkdal og Skaun. Lykkes de her, kan hverdagshjelpen bli nasjonal.

Flere interesserte

9. april er det kurs i Meldal, Orkdal og Skaun for nye frivillige til hverdagshjelpen i regi av Kreftforeningen.

- Allerede 10. april kan de ta sitt første oppdrag, sier Hanne Hovde Bye og Gina Bøe som er rådgivere i Kreftforeningen og som registrerer at flere fra de aktuelle kommunene har meldt seg som frivillige.

Gratis og frivillig

Hverdagshjelpen til Kreftforeningen er et gratis tilbud for kreftrammede der frivillige kommer hjem og hjelper dem med ulike praktiske oppgaver.

Ordningen har eksistert et par år i Trondheim med svært gode erfaringer.

- I dag har vi rundt 60 frivillige i Trondheim som besøker 60 hjem. I fjor var det rundt 200 registrerte besøk i Trondheim, forteller Gina Bøe som understreker at det oppleves som en svært fin aktivitet også blant de frivillige.

- I Trondheim har vi frivillige fra alle samfunnslag og i alle aldre, både studenter og pensjonister, forteller Bøe som håper at også menn melder seg som frivillige da det ofte er behov for noen til å ta tyngre tak.

Terskelen er høy

Kreftforeningen henvender seg både til potensielle frivillige samt kreftrammede.

- Terskelen for å be om hjelp, kan være høy, og mange vurderer lenge før de tar skrittet, sier rådgiver i Kreftforeningen, Hanne Hovde Bye.

De som melder seg som frivillige, blir først innkalt til samtale for å avklare eventuelle spørsmål. Deretter må de gjennomgå et basis- /aktivitetskurs for hverdagshjelpere. Her blir de kjent med andre frivillige, med tilbudet i Hverdagshjelpen og med rollen som frivillig.

Liten energi

For kreftrammede og deres familier er det store endringer i hverdagen, der små oppgaver kan oppleves som store, og det blir liten energi til å mestre daglige gjøremål som vask av hus og vindu, opphenging av gardiner, bæring av ved, hagearbeid, plenslåing, rydding av loft, montering av møbler.

- For den som blir syk, blir hjemmet ofte som en borg der de sitter og ser på det som skulle vært gjort, men som de ikke har energi til å komme i gang med. Med litt hjelp, kan det utløses energi til å komme i gang, sier Bøe.

Bidraget til Hverdagshjelpen er et supplement til hjelpen som ytes fra det offentlige. Hjelpen er gratis og kan ytes både før, under og etter behandling, til den som er syk, til familien eller etterlatte.

Hjelpen ytes gjennom to timers besøk en gang i måneden og inntil seks ganger. På hvert besøk kommer to frivillige. Det er også mulig å søke om mer hjelp. De som har behov for hjelp, kan ringe Kreftlinjen eller gå inn på nettsida til Kreftforeningen for å melde behov for hjelp.

Gode tilbakemeldinger

Ved siden av at Hverdagshjelpen først og fremst kommer kreftrammede og deres familier til gode, er den også en fin mulighet for folk som ønsker å være frivillige.

Tiltaket har fått mange gode tilbakemeldinger i Trondheim, både fra dem som får hjelp og fra dem som gir hjelp. Hvis hjelpen i Orkdal, Meldal og Skaun også blir vellykket, vil Kreftforeningen vurdere å gjøre Hverdagshjelpen nasjonal.

- Så langt har vi åtte frivillige utenom Trondheim. Fem i Orkdal, tre i Meldal og en i Skaun. Og det kommer stadig nye til, sier Gina Bøe som håper på fullt hus på kurset for hverdagshjelpere som er i Sanitetsforeningens hus på Orkanger 9. april.