Hemne

Ida Solstad (17) fra Hemne meldte seg på UKM i Orkdal, men kom ikke videre til fylkesmønstringa. Begrunnelse: Hun er så god at hun i stedet må finne seg andre arenaer å konkurrere på.

Ida tok det med fatning, men meldte seg likevel på UKM hjemme i Hemne. Onsdag kveld framførte hun to nummer. Torsdag (Hemne har innført en rutine på at de kunngjør hvem som går videre neste dag for at juryen ikke skal settes under tidspress) fikk hun vite at hun var videre til fylkesmønstringa i Bjugn – med begge numrene.

Skeptisk

Etter opptredenen onsdag konfronterte ST henne med at flere, ikke bare UKM-juryen i Orkdal, veldig gjerne vil se henne «høyere oppe» enn på en UKM-scene. Det er da hun røper det:

— Jeg ble i slutten av februar kontaktet av dem som arrangerer Idol. De har hørt om meg og lurte på om jeg ville delta, men jeg ga ikke noe svar, sier Ida Solstad.

For hun innrømmer at hun er svært usikker – både i eget hode og ut fra det andre har fortalt, selv om hun har ambisjoner om å nå langt.

— Jeg stiller meg spørsmålet om du skal bygge en musikkarriere på ei ukes deltakelse, en musikkarriere som skal vare lenge. Jeg er skeptisk. Mange venner og kjente fraråder meg også å delta på slike TV-konkurranser, sier hun.

Er «på vippen»

Blant annet er hun svært usikker på hvor stort «eierskap» TV-produsenten får til artistene.

— Jeg er blitt fortalt at du må underskrive en kontrakt der du binder deg og forplikter deg til en del ting, og jeg må få mer klarhet i hva dette går ut på. Jeg ønsker ikke å være en vare eller et produkt som de kan gjøre som de vil med. Blant annet gjelder dette låtvalg. Jeg vil ikke bli et offer i noe jeg har fått litt inntrykk av er et kynisk spill, sier hun.

— Hva tenker du om at mange av dagens artister er blitt kjent, nettopp gjennom å delta i konkurranser som Idol, The Voice og Norske Talenter?

— Du får selvsagt mye eksponering og mange får vite om deg, men jeg er som sagt veldig usikker på om det er smart å melde seg på. Du kan si jeg er veldig «på vippen» – sånn 50:50, sier Ida Solstad, som da hun snakket med ST altså ikke visste om hun var videre fra UKM i Hemne.

Skaper trygghet

UKM i Hemne ble som vanlig et svært opplegg der et stort apparat var i sving for å gjøre kvelden maksimal for deltakerne. Et godt og tilrettelagt arrangement i bunnen, er like viktig som verktøy er for snekkeren. Det har kulturetaten i Hemne kommune vært garantister for helt siden tidenes morgen, tør vi påstå.

Lyd, lys, internt TV-team, et stort antall funksjonærer både på og utenfor scenen – alt var på stell også i år.

Da er det også mye lettere å ha trygghet og godfølelse for alle som skal i ilden.

Løftet helhetsinntrykket

17 sceneinnslag og et knippe bidrag i kunstbiten som kan ta pusten fra deg, sørget for kreativ kultur i bredt format i to og en halv time, og vi forstår juryen – som for ordens skyld er omdøpt til vurderingskomité – måtte ha tid til å klø seg i hodet for å finne de «riktige» numrene å sende videre til fylkesmønstringa. Selv om UKM etter sigende ikke skal være en talentkonkurranse...

Og når så vidt mye og mangfoldig skal presenteres fra scenen, er det også viktig at dyktige utøvere binder hele sammen på en god måte. Det sørget Lova Hilanmo Vassli og Alvilde Ulfsnes for på en helt utmerket måte. Med kjappe replikker, glimt i øyet og et utall klesskift – mange av dem tilpasset neste nummer – bidro de til å løfte helhetsinntrykket.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300

Siri Karlsnes (til venstre) og Ingrid Børset Rødsjø imponerte med en vakker ballade.
Dette ulveportettet, tegnet av Lisa Hartel, var noe av det som imponerte i utstillingsdelen av årets UKM i Hemne.