Næringsliv/Orkdal

Det forteller John Nyhus, grunnleggeren av Nyhus Maskin AS. Nyhus Maskin AS har siden den gang fått tilhold på Orkanger og doblet antall ansatte flere ganger. Firmaet har opparbeidet seg et godt navn og rykte, noe som gjenspeiles i avtaleboken.

Den spede start

I 1973 flyttet de maskinparken til Orkanger, hvor de har tilhold også i dag, og bygde første verksted og et lite kontor. Kundene var mange og firmaet ble stadig større.

— I 2005 bygde vi nytt kontorbygg, og i 2006 kjøpte vi verkstedet som vender mot Rema, sier John.

Nærområdet var omtrent ubebygd da Nyhus etablerte seg der, og John forteller om en stor utvikling på et område som var regulert til småindustri.

— Ikke engang HOB-bygget var reist når vi flyttet hit.

Far og sønn

En annen som har fulgt utviklingen av firmaet og nærområder tett er Jan Morten, Johns sønn.

— Jeg er født og oppvokst i dette, og trådte mine barnesko her, smiler han.

Veien var ikke lang før han startet i farens firma.

— Jeg begynte som sommerhjelp i midten av 80-tallet. Da var jeg med ut på anleggsområdene. Fra 1987 var jeg sjåfør og kjørte maskin i omtrent ti år før jeg gikk inn som anleggsleder. I 1999 ble jeg daglig leder.

Nyhus Maskin må nesten kunne sies å være en familiebedrift, for her finner vi også Johns kone og Jan Mortens mor, Vigdis, og Johns bror, Magne. Henholdsvis på kontoret og i gravemaskina, og begge med lang fartstid i firmaet.

Full rulle

— Ingen oppdrag er for små eller for store. Vi tar det meste. I dag går det mye i vann- og avløpsjobber, en del industribygg og offentlige bygg. Det meste foregår i Orkdal, men vi har oppdrag også i nabokommuner og i Trondheim, sier Jan Morten.

Sist høst tok de fatt på en av de mest krevende jobbene hittil, da de som første firma fikk kontrakt i forbindelse med at Statkraft bygger Europas største vindmøllepark på land, på Hitra, Fosen, og i Snillfjord.

— Vi gjorde forarbeid til vindmølleparken på Hitra, og tilegnet oss mye erfaring i jobben for Statkraft. Det er også den mest utfordrende kunden vi har hatt i forhold til dokumenter og HMS hittil. Det ga oss en grei erfaring. Vi begynner å ha en bra plattform på all dokumentasjon som kreves til hvert oppdrag.

Jobber i alle skala krever riktig utstyr til enhver tid. Nyhus er opptatt av å holde maskinparken oppdatert.

— Bransjen er i konstant endring og vi investerer stadig i nytt utstyr. Det er påkrevd for å holde på. De fire siste årene har nesten alle graverne fått GPS-utstyr. Det er kostbart, men forenkler hverdagen. Gravemaskinene er dyre investeringer, men tilleggsutstyret koster omtrent to tredjedeler av selve maskinen, forteller Jan Morten.

Spennende tider

Orkanger er i endring, det skjer spesielt mye innen næring, og ledelse og ansatte ved Nyhus følger spent med på utviklingen.

— Det skjer nok mye når det endelig blir en avklaring på vestsiden av Orkla, sier Jan Morten og tilføyer at de ser frem til en snarlig avklaring i forhold til vei og havn.

Han mener videreføringen av E39, fra Thamshavn til Fannrem via Gjølme, er en viktig bit å få på plass snarest.

— Veisystemet er noe av det viktigste for etableringen av næring, sier Jan Morten, som håper at kommunen også ser at dette må på plass snarest.

Og når alt ligger til rette for næringsutbygging har Nyhus Maskin en lys fremtid, mener Jan Morten.

toril.langmo.skjetne@avisa-st.no

480 01 020