Denne uka møtte lærer Marit Mjøen i retten i saken mot eleven som serverte henne hasjkake. Hun sier ikke ja til kake for å være høflig lenger.

Hvordan opplevdes det å møte igjen eleven som serverte deg kake?

- Det var litt spesielt. Ettersom jeg var vitne og ikke fikk være med på forklaringa hans, så jeg bare ryggen hans, og fikk heller ikke snakket med ham.

Har du snakket med ham etter hendelsen i juni i fjor?

- Nei.

Du ble rikskjendis i løpet av en dag. Hva tenker du om at det måtte en hasjsak til?

- Det er veldig spesielt, og jeg skjønner hvorfor saken er interessant. Den er litt pikant: Jeg er på arbeid og blir påspandert kake, som viser seg å være narkotika. Og det er en elev som spanderer. En vet ikke hvordan en reagerer på sånt, og det kunne gått så mye annerledes. Det er både et spenningsmoment og noe prinsipielt i saken. Så vidt jeg kjenner til, har det skjedd bare en gang tidligere i Norge. Også den saken kom for retten.

Noen synes saken er litt morsom. Hvor alvorlig opplever du selv den?

- For meg er det et gigantisk tillitsbrudd mellom en elev og en lærer. Og det er det verste å håndtere. Jeg ble svimmel og uvel og kunne ikke ta vare på meg selv. Da jeg ikke visste årsaken, ble jeg veldig redd, og trodde det måtte være noe med hjernen. I ettertid forstår jeg at det var en form for rus. Hadde jeg prøvd hasj tidligere, ville jeg kanskje tolket reaksjonen. Men jeg kunne jo ikke drømme om hva jeg hadde fått i meg.

Hvis du hadde visst hva du ble syk av, ville saken stilt seg annerledes?

- Sakens alvorlighetsgrad ville vært like stor, men problemet ville kanskje blitt løst tidligere. Han visst det var hasj han serverte ettersom han hadde kaka med seg som formiddagsmat på skolen. Ettersom han ikke sa ifra, tenker jeg han gjorde det med overlegg, og jeg finner ingen formildende omstendigheter. Det er også ulovlig å ha med hasj på skolen.

Var det helt uventet at nettopp denne gutten kunne gjøre dette?

- Ja. Jeg hadde hatt ham som elev i to år, og hadde et godt forhold til ham.

Synes du litt synd på gutten som blir kriminalisert av denne saken?

- Han har innrømmet hva han har gjort, og jeg synes ikke synd på ham. Men det er klart at han har gjort noe veldig dumt, og jeg skjønner at han angrer seg. Men han må stå til rette for det han har gjort, og jeg er glad for at politiet tok dette alvorlig.

Er du blitt mer forsiktig når du blir servert ting?

- Jeg tar ikke imot kake for å være høflig lenger. Og slettes ikke av elever. Da må de være kjøpt på butikken og pakket i plast. Elevene skal se at dette er noe som har gått innpå meg.

Hva leser du for tida

- «Rydde ut» av Helene Uri. Det er ei spesiell bok, men hun skriver godt.

Hva gjør du helga?

- Feire bursdagen til min yngste datter, Oda, som er blitt 24. Ellers skal jeg ut i frisk luft, og kanskje ta meg en tur på O 75. Jeg kan gå i tøflene dit. Snart skal jeg gå i tøfler på kino også.

Hva ligger hjertet ditt nærmest akkurat nå?

- Den politiske kampen for å få til kino og bibliotek i Orkanger sentrum. Det håper jeg inderlig vi får til. Og det ser lovende ut.