Det er et yrende liv i Børsa samfunnshus lørdag 17. mars. Salen er fylt av bord, klær, leker og sko. Lite brukte, og ubrukte ting skifter eier i et salg hvor alle involverte blir fornøyde.

Bruktmarkedet i Børsa samfunnshus er inne i sitt åttende år, og arrangøren forteller at konseptet fungerer bra.

Ønsker mindre «bruk- og kast»

De to damene, Karen Cesilie Nilssen, Børsa, og Pernille With, Melhus, har tatt turen på bruktmarked denne lørdagen.

— Dette er et veldig bra tiltak. Det er altfor mye «bruk- og kast», og sånne arrangement bidrar til å få bort noe av det. Jeg er veldig bevisst på gjenbruk, sier Nilssen.

— Jeg er alenemor og må være bevisst det på grunn av økonomi, og med tanke på andre alenemødre så selger jeg brukt selv, på nettet, sier venninnen, With, og tilføyer at gjenbruk er bra for miljøet.

Begge har besøkt bruktmarkedet tidligere år, og er veldig godt fornøyd. De viser frem en bærepose full av klær, og er strålende fornøyde med å ha brukt bare 200 kroner hittil.

Fornuftige gutter

Ved ett av bordene finner vi flere som er fornøyde. Der sitter brødrene Storm (11), Sindre (9) og Nicholas (12), omgitt av masse klær og noen leker.

— Vi selger en del av klærne våre, de som vi ikke bruker lenger, sier Storm.

Guttene forteller at de er seks brødre, så lillebror som er baby har mer enn nok å arve. De tre unge kjøpmennene har hver sin del av bordet, og tingene deres er adskilt.

— Nicholas har solgt veldig mye, sier Sindre.

Nicholas nikker.

— Jeg har solgt både spinnere, slips og masse klær, sier han fornøyd.

Pengene som han tjener på salget har allerede egen post i budsjettet. De skal brukes på nye ting til hans nyoppussede rom. Brødrene, Sindre og Storm, tenker ikke å bruke pengene ennå.

— Jeg skal spare de til jeg blir større, sier Sindre fornuftig.

Ved nabobordet står mor, Cathrine Jørgensen. Hun forteller at guttene ordner alt selv.

— De har selv plukket ut de tingene de vil selge. De får også bestemme prisen. Men det er mulig de bør bli med litt oftere i butikken for en realitetsorientering, smiler hun og tilføyer at de tre ordner alt salget uten innblanding fra mor og far.

— Det går på skinner

Bruktmarkedet er godt etablert i Børsa.

— Det arrangeres to ganger i året, vår og høst. Etter oppstart i Børsa i 2010 var det en periode i Buvika, før det nå er tilbake i Børsa, forteller Frøydis Kjærem som har vært med og arrangert helt fra oppstarten.

Både hun og Laila Myren Andrewes synes det går greit å være arrangør, som skjer i samarbeid med bistandslinja på Fredly. Allerede nå er de på hugget til høstens arrangement, der de håper å få enda flere selgere.

— Ta kontakt med frivilligsentralen for å melde deg på. Påmeldingen er åpen allerede, sier Myren Andrewes.

Støtter bistandsprosjekt

Bistandslinjen ved Fredly folkehøgskole mottar overskuddet fra arrangementet. Tre av elevene fra skolen står i kafeen.

— Vi synes det er veldig bra at det er bruktmarked, og at de ikke gir bort tingene gratis. Når folk må betale føles det bedre, det går litt på verdighet, og det er bra, sier Helene Skaug.

Medelevene er enige. De er handler selv bevisst en del brukte plagg.

— Jeg handler mye på Fretex i Ålesund, og flere av mine yndlingsplagg har jeg kjøpt der, smiler Kristin Sofie Veiberg.

De er veldig glad for at overskuddet går til bistandslinjen, som deretter donerer pengene til Strømmestiftelsen.

Toril.Langmo.Skjetne@avisa-st.no

48001020