Ny brannstasjon i Orkdal var tema da budsjett og handlingsplan ble behandlet i kommunestyret rett før jul. Men i tillegg til å sette av penger i handlingsplanen, ba kommunestyret om en bedre utredning av saken.

Man ønsket blant annet en oversikt over hvilke alternativer som er reelle, deriblant oppgradering av dagens stasjon, tomtealternativer samt kostnader for nybygg kontra rehabilitering av dagens.

Arbeidstilsynet

Nå er saken ferdig utredet, og formannskapet skal onsdag ta stilling til om det skal bygges ny brannstasjon eller om man skal oppgradere dagens stasjon, som ligger på Beitøra.

Det er store utfordringer knyttet til det fysiske arbeidsmiljøet. Arbeidstilsynet har utført tilsyn ved stasjonen, noe som endte med flere pålegg.

Fristen for å lage en handlingsplan for å rette påleggene, er gått ut. Uten at det er utarbeidet noen handlingsplan.

Må flyttes

Det vil nemlig være liten vits i å gjøre det. Brannstasjonen må flyttes, og det er med bakgrunn i ny bygningsteknisk forskrift, tek17.

Denne forskriften sier at brannstasjoner, som hører til i fareklasse 3, skal plasseres slik at de er funksjonelle under en tusenårsflom.

Fylkesmannen og NVE har også har også pekt på at plassering på Beitøra er i strid med regelverket i og med at bygget ligger i flomutsatt sone.

Maks utrykningstid

Det betyr at brannstasjonen må bort fra både Beitøra og Laksøra, som begge ligger vest for Orkla.

- Vi må bygge på andre sida av Orkla, sier brannsjef Leif-Harald Bremnes til ST.

Rådmannen sier ingen ting om alternative tomtevalg, men Bremnes sier til ST at det er krav til innsatstid til blant annet helseinstitusjoner på maks ti minutt.

- Vi er akkurat på ti minutt i forhold til Orkdal helsetun i dag, så vi kan ikke ligge lenger unna helsetunet enn vi gjør nå.

Det er også krav om samme makstid til Grønøra, samt Nerøra, som har tett trehusbebyggelse.

Hovedbrannstasjon

Rådmannen er helt klar i saksframlegget sitt til formannskapet: Det må bygges ny brannstasjon.

En ny stasjon er anslått å koste 57 millioner kroner. Da er stasjonen dimensjonert for å bli hovedbrannstasjon for Orkland. Skulle man ha renovert dagens stasjon, ville det ha kostet kommunen 32 millioner kroner.

Det er allerede satt av 57 millioner i handlingsplanen for perioden 2018 til 2022. Det vil dekke kostnadene til tomt, bygg og nødvendig infrastruktur.

Rådmannen foreslår at brannstasjonen bygges på ei flomsikker tomt i tilknytning til E39 eller fylkesvei 65 (veien fra Shell på Bårdshaug og opp mot Fannrem).