Leder i Rindal røde kors hjelpekorps, Richard Halgunset, kunne tirsdag opplyse at rasfaren i hele Trollheimen nå ligger på faregrad tre. Faregrad tre betyr «betydelig rasfare». Ifølge varsom.no, gjelder følgende vurdering for hele Trollheimen:

«Noen middels store eller store naturlig utløste skred kan forekomme.»

Men så sent som mandag 19. mars, gjaldt faregrad fire, hvilket betyr:

«Noen store naturlige utløste skred forventes.»

- Vi anbefaler folk som skal ferdes i Trollheimen i påska om å sjekke forholdene på varsom.no, som har oppdateringher daglig om gjeldende rasfare. På grunn av all snøen som har kommet de siste dagene, så er det betydelig rasfare i fjellet. Og med tanke på at det er meldt mildvær og delvis også regn de neste dagene, så kan rasfaren fort komme til å øke. Derfor er det viktig å være våken og velge trygge løyper, forteller Halgunset.

Rindal røde kors hjelpekorps har et vaktlag i beredskap allerede fra fredag.

Trekanten er trygg

Og trygge løyper finnes. Rindal røde kors hjelpekorps har i år hatt ansvaret med å merke den såkalte «Trekanten», som strekker seg mellom Gjevilvasshytta, Jøldalshytta og Trollheimshytta. Her har hjelpekorpset satt ned nærmere 1000 naturpisker, som turglade påsketurister kan «navigere» etter, selv med redusert sikt.

- I mine 25 år i hjelpekorpset, har det aldri gått ras der hvor løypa nå er stukket. Så der skal det være relativt trygt. Skal man imidlertid bevege seg utenfor de merkede løypene, så bør man ha en viss basiskunnskap. Man må alltid ta trygge løypevalg. Og rent generelt kan man si at man bør unngå hellinger på 30 grader eller mer, samt for all del holde seg unna hengeskavler. Treffer man på skavler, så gå omveier rundt. Og er man i tvil om sikkerheten, så er det klokest å snu.

Vakt fra fredag

Rindal røde kors hjelpekors vil stille med en beredskap på fire mann gjennom hele påska. Og vakta starter allerede førstkommende fredag.

- Fra fredag og gjennom hele påska stiller vi med et vaktlag på fire personer, som har hjemmevakt. Vaktleder vil til enhver tid stå klar til å rykke ut med bil og henger, med klargjort snøskuter på. I tillegg vil vaktleder være tilgjengelig for henvendelser fra publikum. Og skulle det skje noe alvorlig, så vil vi raskt kunne mønstre betydelig mer mannskap i løpet av kort tid, forteller Halgunset.

Leder Richard Halgunset i Rindal røde kors hjelpekors ber folk om å være obs på skredfaren i påska.

Viktig råd

Halgunset opplyser at folk er blitt flinkere de siste årene til forberede seg til fjellturer.

- Det er blitt sjeldnere at vi må rykke ut og hente folk som har kledd seg for dårlig eller generelt har forberedt seg for dårlig til turen. Stort sett er det beinskader og sykdom som utløser behov for transport, forteller Halgunset, som anbefaler alle som ferdes i fjellet om å ha med seg spade.

- De som skal gå langs merkede løyper, bør sørge for å ha med seg byttetøy, vindsekk og ikke minst spade. De som har tenkt å bevege seg utenfor merkede løyper, bør i tillegg ha med seg søkestag og skredsøker. Men det aller viktigste rådet er; velg trygge løyper.