Trøndelag

En tidligere polititjenestemann er dømt til betinget fengsel i 60 dager, med en prøvetid på to år, for å ha krenket en kvinne seksuelt. Han er også dømt for tjenesteunnlatelse.

Kvinnen kom til Norge fra et annet land for gjenforening med ektefellen som var bosatt i Norge. Hun fikk innvilget søknad om oppholdstillatelse.

Ekteskapet tok imidlertid slutt, og kvinnen ba om beskyttelse mot tidligere ektefellens mishandling. Hun fikk av politiet status som trusselutsatt person.

«Nært privat forhold»

Tiltalte i saken var ansvarlig for å følge opp kvinnen.

Han unnlot da å loggføre at han hadde personlig kontakt med kvinnen i registeret politiet benytter for å skrive inn all kontakt med trusselutsatte personer.

Den første tida bisto den tidligere politimannen kvinnen med en del praktiske gjøremål. Etter kort tid kjøpte han en mobiltelefon til henne. Den betalte han av egen lomme og opprettet abonnementet i eget navn. Han krevde ikke refusjon fra arbeidsgiver for sine utlegg. Ved ett tilfelle betalte han også over 5000 kroner i husleie for kvinnen, et beløp som for øvrig raskt ble tilbakebetalt.

Retten bemerker følgende i dommen: «Utover å utføre en rekke tjenesteplikter for å bistå NN (kvinnens navn), utviklet tiltalte det som må sies å være et nært privat forhold til henne. I stor grad ble grensen mellom utførelse av tjenesteplikter i arbeidstiden og privat samvær med henne på fritiden, visket ut».

Selv forklarte tiltalte, som ikke erkjente straffskyld i retten, at han ikke skilte så nøye mellom arbeid og fritid, da han hadde det han betegnet som en «24/7»-jobb.

Pågikk i over to år

Han var ofte på besøk hjemme hos kvinnen, både i og utenfor ordinær arbeidstid. I en periode i jula det året de møttes, skal kvinnen ha overnattet hos tiltalte flere dager i strekk.

Retten legger til grunn av kvinnen så på tiltalte som en venn, hjelper og beskytter, og at hun ikke utviklet følelser for ham.

Når det gjelder fysisk kroppskontakt, dreier dette seg om at han tok på kvinnens lår, bryster, rumpen, magen og ryggen mot hennes vilje. Befølingen skjedde utenpå klærne. Selv forklarte tiltalte i retten at det var ment som vennskapelige klemmer eller oppmuntrende klapp på skulderen. Dette fester ikke retten lit til, og legger kvinnens forklaring til grunn for bevisvurderingen.

Handlingene skal ha pågått i over to år. Tiltalte fortsatte å utføre disse handlingene, til tross for at kvinnen ga uttrykk for at hun mislikte det.

Ville ikke ha sex

Innholdet i meldinger mellom de to er sentrale bevis som støtter opp om kvinnens forklaring. Retten kaller innholdet i meldingene fra tiltalte til kvinnen grenseoverskridende i forhold til tiltaltes rolle i en ledende stilling i politiet.

Det framgår av dommen at flere meldinger han sendte til kvinnen, hadde et seksualisert innhold og/eller kommentarer om kroppen hennes.

Etter vel to år trakk kvinnen seg unna tiltalte. Han ba da om unnskyldning, og understreket at han aldri hadde til hensikt å ha sex med henne.

Retten konkluderer med at innholdet i sms-kontakten samsvarer med kvinnens forklaring, samtidig om det har lettet oppklaringen av saken.

Ingen mistolkning

Mannen er også dømt for tiltalepunktet om tjenesteunnlatelse. Her har tiltalte latt være å loggføre kontakt med kvinnen. Retten mener dette ikke skyldes slurv eller forglemmelser, men for å holde omfanget av kontakten med henne skjult for andre ansatte i politiet, som dermed ikke fikk kunnskap om den utstrakte private kontakten han hadde med kvinnen på fritiden.

Retten utelukker også at tiltalte kan ha mistolket innholdet i instruksen for bruk av dette registeret. Det nevnes blant annet i dommen at han selv har skrevet utkast til instruksen.

Må ut med 40 000

Retten anfører at selv om krenkelsene ikke var av de mest alvorlige, er det graverende at de har pågått over lang tid. Kvinnen opplevde krenkelsene ubehagelige, uønsket og ydmykende, men fordi hun var avhengig av bistand fra tiltalte, må det ha vært vanskelig å avvise kontakt med ham, framgår det av dommen.

Det faktum at tiltalte ba om unnskyldning, er et formildende moment i saken. Den lange tidsbruken fra anmeldelse til pådømmelse er et annet formildende moment.

I tillegg til en betinget fengselsstraff på 60 dager, er han dømt til å betale ei bot på 15 000 kroner. Han må også betale kvinnen 25 000 kroner i oppreisningserstatning. Saksomkostninger er ikke ilagt. Han sto også tiltalt for grov uforstand i tjenesten, men ble frifunnet for dette tiltalepunktet.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300