Det er ikke dagligdags at en humorfestival blir fødested for en idé som redder menneskeliv. Mange menneskeliv. Men det er nettopp det som har skjedd i Hemne.

Da foreninga Humor og galskap, Humorfestivalen i Hemne og Norsk fiaskomuseum i 2006 skulle «kåre» verdens største fiasko, falt valget på skeivfordelinga av ressursene i verden. Deriblant vann.

Redder liv

Det som kanskje framsto som ei litt tullete kåring, ble starten på et imponerende prosjekt som fikk navnet Vanntanken.

Prosjektet har til nå reddet livet til mange tusen mennesker. Rent vann er nemlig helt essensielt for folkehelsa.

- Vi vet at mer en n to milliarder mennesker lever uten rent vann i dag. Hver eneste dag dør 10 000 av sykdommer som er relatert til dårlig vann. Av disse er 6000 barn, forteller Svein Waade, som er styreleder i Vanntanken Hemne.

Inviterer til Kulør'n

22. mars er verdens vanndag, og det vil Vanntanken Hemne markere med å invitere sine sambygdinger til Kulør'n.

- Da vil vi fortelle om prosjektene våre, det blir underholdning, samtaler og servering, sier Waade og forklarer hvordan de har fått inn penger.

- Da vi startet dette prosjektet, tenkte vi at de fleste av oss har ti kroner å avse i uka. I tillegg til faste givere som har et månedlig trekk fra kontoen sin, får vi gaver fra skoler, barnehager og næringslivet. Og så langt har vi greid å samle inn 2,2 millioner kroner!

Sjokk

Waade har sammen med flere andre fra Vanntanken Hemne vært i Afrika og sett at pengene virkelig kommer fram, og at det nytter. Disse turene har de betalt selv, og de har brukt av feriene sine for å få tid til å reise.

- Ikke ei krone av de innsamlede midlene er brukt til annet enn direkte hjelp, sier Waade.

Samarbeid med seriøse organisasjoner som Care og Plan er også med og sikrer at pengene blir brukt riktig.

- Det koster så lite for oss, og så betyr det så mye for så mange. Vi har vært der og sett de gamle vannkildene med lortvann - der dyrene går, og vi har sett hva man får til for pengene vi samler inn: krystallklart vann fra grunnen. De har veldig godt grunnvann, men de har ikke hatt økonomi til å få det opp. For meg har det vært nesten sjokkerende å se at en så liten innsats fra vår side bidrar til å endre livet totalt for andre mennesker.

Har hjulpet mange

Vanntankens første prosjekt var i Mali.

- Til nå er det boret 18 brønner for pengene fra Hemne. Dette gir rent vann og nok vann til 20 000 mennesker. I Sierra Leone - hvor vi samarbeider med Plan Norge - er 100 000 mennesker berørt av forbedringer som har gitt bedre sanitæranlegg og ikke minst rent drikkevann, forteller Waade som minner om hvor stressa man kan bli her hjemme om vannet blir borte, eller om det er urent.

- Er vannet borte noen timer, er det full beredskap med koking og oppfylling av bøtter og kanner. Da skjønner vi kanskje litt av hvordan livet er når man har det slik hvear dag.

Vil ha med flere

- Mange hemnværinger har gitt penger til Vanntankens prosjekter, og kanskje er det flere som vil bidra?

- Det er akkurat det vi ønsker. Vi vil at dette skal være lokalt, det skal være vårt prosjekt, og det gir et eierskap som blant annet engasjerer skolene og barnehagene. Vi kan få til mye mer når vi går sammen lokalt her i Hemne, enn om vi gir én og én. Vi vil derfor ha så mange som mulig med på dette, sier Waade som ber folk ta kontakt på hemne@vanntanken.no om de ønsker å bidra med ti kroner i uka.

- Vi vil informere enda mer om dette i Kulør'n på verdens vanndag. FN har et stort mål om at alle skal ha rent vann innen 2030, og det viser seg at FN i stadig større grad når målene sine. Så vi må ikke gi opp, for det går framover.

Denne brønnen gir mer enn tusen mennesker i Mali nok vann og rent vann, takket være pengene som hemnværingene har gitt. - De lokale fikk raskt opp vannet fra den dype brønnen i Sourindé. Noen ganger festet de tauet på ei geit som sprang skinnposen med vann opp fra cirka 40 meters dybde, forteller Svein Waade. Foto: Privat