Orkdal

Det forteller Per Kirkaune i Teas (Thams eiendomsutvikling AS), som er selskapet som skal bygge ut Rømme-området.

Tirsdag formiddag var Mardahl maskin i gang med å fjerne taksteinen fra fjøstaket, og Kirkaune forteller at rivningsarbeidet vil pågå fortløpende.

- Vi mener det meste vil være ferdig i løpet av uka, sier han.

Våningshuset neste

Hva med våningshuset og stabburet?

- Det var bare redskapshuset, fjøset og låven som var omfattet av den første rivningstillatelsen. Vi jobber nå med en søknad om å få rive låna og stabburet, og vi regner med å rive låna i løpet av våren. Når det gjelder stabburet, har vi en interessent som kanskje vil ha det, sier Kirkaune.

- Har gitt opp

Det har også vært flere som har vært interessert i å overta våningshuset.

- Vi har vært i dialog med en person sørfra, men han takket nei til slutt. En annen interessent syntes det var for mye vindu, og så har du personen fra Råbygda, som ønsket å rive et gammelt våningshus for å gjøre plass for Sæther-låna. Nå har den saken havnet hos Fylkesmannen, og vedkommende har gitt opp. Så det er ikke det at vi ikke har prøvd, sier Kirkaune.

Rivningsarbeidet er i gang. Foto: Sjur Vaage

Kritisk til Fortidsminneforeninga

Kirkaune tror at man ender med at både Sæther-låna og den gamle låna i Råbygda blir revet. Det var en klage fra Fortidsminneforeninga som førte til at Råbygda-saken havnet hos Fylkesmannen. Kirkaune tviler på at Fylkesmannens behandling vil endre utfallet.

- Men det er klagen og utsettelsen som har ført til at huseieren i Råbygda har gitt opp. Nå ender man opp med at et gammelt våningshus i Råbygda sannsynligvis blir kondemnert, og at Sæther-låna blir revet. Var det dette Fortidsminneforeninga ønsker seg? Det kan man spørre seg om.

- Feil å flytte

Berit Solem, som er leder i Fortidsminneforeninga i Orkdal, svarer Kirkaune slik:

- Fortidsminneforeninga engasjerer seg i å bevare gamle bygg, men verdien ligger i å bevare dem der de er. De har en langt mindre verdi om de flyttes. Om ikke annet er mulig, har det selvsagt en verdi om et bygg settes opp et annet sted, men den store feilen er at man ikke bevarer Sæther-tunet der det er i dag.

- Forferdelig trist

Hun etterlyser et annet perspektiv i Orkdal kommunes politikk for sentrumsutvikling:

- Det som skjer med Sæther-tunet, er forferdelig trist. Det er et stort tap for Orkanger sentrum, og vi er i ferd med å utvikle et sentrum uten identitet ved at vi lar historien forsvinne. Sæther-gården kunne bidratt til å skape et spesielt sentrum i et område med et stort potensial. I stedet får vi en klattvis utbygging der man er mest opptatt av å få flest mulig leiligheter. Jeg er skuffet over resultatet når vi vet hva som var målsettinga i Orkdal 2040.

Kinosenter?

Dersom politikerne i Orkdal ønsker det, vil området der Sæther-gården ligger - enn så lenge - romme Orkdals nye kinosenter og bibliotek.

Salvesen & Thams har allerede konkrete planer for dette, og et kinosenter kan stå klart i 2020 - 2021 om det er politisk vilje til å bygge det på Rømme.

Catharina.Morken@avisa-st.no

928 30 284

- Det er et stort tap for Orkanger sentrum at Sæther-gården blir revet, sier Berit Solem. Foto: Arkiv
Berit Solem er leder i Fortidsminneforeninga lokalt. Foto: Arkiv