Erik Dragset, daglig leder i Simpro AS på Løkken, ønsker å ta med det positive fra Meldal inn i Orkland, og bøte på det som kanskje ikke er like positivt. Han pratet om dette under en fagdag for næringslivet i Orkland på Meldal vidregående skole tirsdag.

- De positive erfaringene fra Meldal kommune er blant annet effektiv saksbehandling og tilgjengelighet. Enten det er små eller store bedrifter, så får man oppmerksomhet når man kommer til kommunehuset i Meldal. Det er viktig spesielt for de små bedriftene. Samarbeidet med næringshagen og næringsforeninga er også positivt, og Orkla Landbruk sin rolle mot primærnæringene. Primærnæringene utgjør mange arbeidsplasser i kommunen. Industrihistorien må vi også bli flinkere til å bruke til å se framover, ikke bare bakover, sa Dragset.

Nyetableringer

Av utfordringer å ta med seg inn i en ny kommune, pekte han på dette:

  • Etablering av nytt næringsliv. Her har Orkdal vært flink, og kan videreføre dette til resten av Orkland.

  • Legge planer for bruk av næringsarealer.

  • Tilrettelegging for boliger. Befolkningsvekst er viktig for tilgangen på arbeidskraft. Nevnte et tilbud om «jobb for to», hvor kommunen kan tilby en jobb til arbeidertaker nummer to i familien.

  • Mer blest om turistnæringa og det som finnes lokalt.

  • Barnehagedekning. Har opplevd at ansatte har måttet ta lengre permisjon på grunn av at de ikke har hatt barnehageplass, og det forventer arbeidsgivere at kommunen ordner.

  • Være mer framoverlent, og ikke så sidrumpa.

Ikke alt til Grønøra

Dragset hadde snakket med andre næringslivsaktører i Meldal på forhånd, og formidlet blant annet et felles ønske om videreføring av differensiert arbeidsgiveravgift.

- Det er viktig for oss. Det innebærer også at vi får støtte fra Innovasjon Norge. Det bør være en plan for næringsutvikling i distriktet, slik at ikke alt havner på Grønøra. Det må tilrettelegges for vekst også i Agdenes, Meldal og Snillfjord. Kanskje kan ulike typer næring samles, slik som trebedrifter på Storås, sa Dragset.

Han påpekte også veistandard, infrastruktur og kollektivtilbud som viktige faktorer for næringslivet, samt utdanning og skole.

- Nå startes det opp desentralisert sykepleierutdanning i Meldal, kanskje kan ingeniørutdanning bli det neste. Det er viktig for oss å ha kompetanse i nærheten, og samarbeidet med Meldal videregående skole kan ikke måles i kroner for oss. De er lydhøre for våre behov, sier Dragset.