Ifølge WWF Verdens naturfond havner over åtte millioner tonn plast i havet - hvert år.

- Innen 2050 vil mengden plast i havet overgå mengden fisk dersom vi mennesker ikke endrer måten vi produserer, bruker og deponerer plast. Det aller, aller viktigste når det gjelder forsøplinga av havet, er å stanse tilsiget av ny plast. Derfor jobber vi i WWF mye med å få på plass de løsningene som skal gjøre nettopp dette. Forbud mot unødvendig engangsplast og at plastprodusenter blir gjort ansvarlig for den plasten de produserer gjennom hele dens livsløp – inkludert det med god avfallshåndtering - er sentrale punkter her. I tillegg må vi etablere og utvikle infrastruktur og avfallshåndtering globalt – spesielt i mange utviklingsland, sier Fredrik Myhre, seniorrådgiver for fiskeri og havmiljø i WWF.

Global enighet

WWFs arbeid har allerede båret frukter - også i global sammenheng. Myhre forteller at organisasjonen lanserte en nullvisjon for miljøskadelig avfall under Arendalsuka i 2017.

- Denne fikk bred politisk tilslutning, og daværende klima- og miljøminister Vidar Helgesen tok med seg nullvisjonen til toppmøtet i FNs miljøforsamling i Nairobi i desember. Der ble det oppnådd en global enighet om en nullvisjon for plast i havet. Med nullvisjonen har vi dermed fått den bærebjelken som trengs internasjonalt for i neste omgang å få til en bindende, global avtale som skal stanse plastforsøplinga av havet. Først når vi har stanset dette tilsiget, er det mulig å redde havet fra plasten, sier Myhre til ST.

Ikke linser i do

80 prosent av søpla som havner i havet globalt, kommer fra landbasert aktivitet, mens de resterende 20 prosentene stammer fra aktivitet til havs.

I Norge, hvor vi er blant de flinkeste når det gjelder avfallshåndtering, er fordelinga 50/50.

- Jo lenger nord vi kommer, jo større andel er det som kommer fra fiskerinæringa, sier Myhre som oppfordrer deg og meg til å tenke gjennom våre egne vaner og uvaner.

- Ta alltid med deg plasten hjem, eller kast den i nærmeste søppelkasse. Finner du en plastbit eller to på gata eller ute i naturen, så plukk det med deg. Alle små handlinger bidrar i det store bildet. Kast heller ikke plast som q-tips, kontaktlinser, tamponger i do. Og bli gjerne med på strandrydding, sier seniorrådgiveren.

Fredrik Myhre er seniorrådgiver for fiskeri og havmiljø i WWF Verdens naturfond. Foto: Pressefoto