I siste time kom Sylvi Listhaug på banen og hindret regjeringskrise ved at hun selv valgte å gå av som justisminister. Dagen før hadde Krf-leder Knut Arild Hareide gjort det klart at partiet ikke hadde tillit til Listhaug, og dermed lå det i kortene at partiet ville støtte mistillitsforslaget som Rødt varslet at de ville fremme. Og i og med at statsminister Erna Solberg hadde varslet at regjeringa ville stille kabinettspørsmål, altså true med å gå av, som svar på mistillitsforslaget, var det kun Listhaugs avgang som kunne redde regjeringa.

Både før og etter den dramatiske «finalen» tirsdag morgen, har det for Listhaug handlet om å eie sannheten. Og her har Listhaug vært knallgod. Hun har fått mange av landets innbyggere til å kjøpe historien om at dette har handlet om ja eller nei til terrorister i dette landet. Det faktum at flertallet på Stortinget har oppfattet den samme saken til å være et spørsmål om ja eller nei til rettsstaten, har hun glatt hoppet bukk over. Listhaugs blomsterhav etter at mistillitsforslaget var et faktum, vitner om at svært mange i dette landet kjøpte Listhaugs definisjon på sannheten.

Og kampen om å konstruere og eie sannheten fortsatte med stor kraft etter at hun hadde kunngjort sin avgang. Listhaugs sannhet går nå ut på at Jonas Gahr Støre (Ap) og resten av opposisjonen har gjort alt de kan for å kneble ytringsfriheten. I tillegg har Støre og co. ifølge Listhaug drevet heksejakt mot henne, samt gjort Stortinget om til en barnehage. Alle forsøk fra journalister på å få henne til å svare på kritiske spørsmål rundt denne sannhetsbeskrivelsen, har endt med «god dag mann økseskaft-svar» som har bidratt til å sementere hennes egen realitetsbeskrivelse. Og for å forsterke denne realitetsbeskrivelsen, har hun brukt sosiale medier til å stille seg selv både spørsmål og svar, og på den måten eid realitetsbeskrivelsen av hva som har skjedd. Og her har hun gjort et glimrende stykke håndverk. Men selv om mange velgere har «kjøpt» Listhaugs sannhetsbeskrivelse, så har altså Stortinget avslørt henne.

Listhaug, din ytringsfrihet er aldri blitt kneblet. Du har fått sagt akkurat hva du mener. Men du er blitt motsagt, og har måttet ta kosekvensen av de meningene du forfekter.

Det er den «alternative» sannheten!

Foto: Silje Asbjørnsen