Utsatte grupper som barn, gravide og ammende, må ha snarlig tilgang på jod hvis de eksponeres for radioaktiv stråling. Tablettene må tas så snart som mulig, og helst innen fire timer.

Høsten 2017 sendte Helsedirektoratet ut en oppfordring til alle kommuner om å bestille jod for å ha eget lager. Dette for at tilgangen til medisinen skal være lett tilgjengelig dersom et akutt behov skulle oppstå, ved for eksempel atomulykker hvor man står å i fare for å bli eksponert for radioaktivitet.

Alltid tilgjengelig

— Vi var en av de første kommunene som bestilte jod-tabletter. Flere kommuner har i etterkant tatt kontakt med oss for å høre hvilke rutiner vi har rundt oppbevaring og hvilken informasjon vi sender ut til folket, forteller kommuneoverlege i Orkdal, Jimmy Wikell.

Alle kommunene som inngår i kommende Orkland kommune har bestilt jod-tabletter, men ikke alle har fått satt beredskapen i system og sendt ut informasjon til sine innbyggere. Det arbeidet er på gang, ifølge Wikell.

— Vi skal sørge for at alle helsestasjoner, skoler og barnehager har et eget lager. Barn og unge under 18 år, gravide og ammende, er utsatte grupper. Og blir de eksponert for stråling, er det greit å vite hvor man snarest kan få skaffet tablettene, sier han.

Om behovet oppstår etter stengetid, vil lagrene bli åpnet og tilgjengelige. Wikell anbefaler da at foreldrene lar barna være hjemme, innendørs, mens de skaffer medisinen, for å verne dem mot stråling.

Fare for kreft

Grunnen til at gravide, ammende, barn og unge under 18 år har behov for inntak av jod ved stråleeksponering, er at de har mye større utskiftning av jod i skjoldbruskkjertelen. Kjertelen må være mettet av jod for ikke å binde til seg radioaktiv jod. Voksne mennesker får stort sett nok jod gjennom maten, og vil ikke ha behov for ekstra jodtilførsel.

— Ved stråling binder radioaktive partikler seg til skjoldbruskkjertelen, noe man unngår hvis man får tatt jod snarest. Får man ikke medisinen tidsnok, øker faren for kreft i kjertelen, sier Wikell.

Det er ikke et lovkrav at kommunene skal ha et eget lager, men en sterk oppfordring fra blant annet Helsedirektoratet og Statens strålevern.

— Per i dag er jod reseptbelagt, men vi jobber for at det skal kunne kjøpes reseptfritt. Det er mitt ønske, for da kan medisinen være tilgjengelige både hjemme og på skolene.

Inntil dette skjer, må foreldre fylle ut samtykkeskjemaer for at skoler og barnehager skal kunne gi barna jod ved behov. Skjemaene blir sendt ut sammen med informasjon om jod, strålingsrisiko, og hvilke personer som er utsatt. Blant informasjonen sendt til kommunene fra Helsedirektoratet finner vi dette avsnittet:

«Dagens trusselbilde tilsier at jodtabletter kan bli aktuelt som tiltak ved atomhendelser over hele landet. Europas kjernekraftverk eldes og risikoen for alvorlige ulykker øker. Ferdselen med reaktordrevne fartøy langs norskekysten er sterkt økende, og en ulykke med et slikt fartøy kan gi radioaktive utslipp som rammer Norge. Sannsynligheten for terroraksjoner har også økt. Dersom det blir utslipp av radioaktivt jod, kan jodtabletter være ett av de beskyttende tiltak som Kriseutvalget for atomberedskap anbefaler.»

— Det har ikke kommet inn så mange spørsmål fra publikum, så frykt er ikke et tema så langt. Publikum kan ta kontakt om de om de har spørsmål, sier Wikell, og tilføyer at det ligger mer informasjon på Helsedirektoratets hjemmesider.

Fylkeslege i Trøndelag, Jan Vaage, er tydelig på at folk ikke trenger å være mer bekymret enn før.

Viktigst å holde seginnendørs

— Det er ikke noe farligere nå enn tidligere. Tablettene blir ikke sent ut på grunn av en vesentlig endret risikosituasjon, men fordi vi har hatt en risikosituasjon som har vært lik i mange år.

Han viser til at vi kun én gang tidligere har hatt erfaring med at faren for radioaktivitet har vært reell. Etter Tsjernobyl-ulykken. Den gang var det ikke aktuelt med jodtabletter.

— Men trusselbildet er som det er. Skulle en situasjon oppstå, så er det viktigste å holde seg innendørs for å unngå stråling. Med lokal lagring, vil det stort sett også være tid til å skaffe jodtabletter til de som trenger det, sier Vaage.

I forkant

— Beredskap handler om å være forberedt. En god beredskap tar høyde for alle slags situasjoner, også de som er mindre sannsynlige, sier Vaage.

Han forklarer at bestemmelsen om å sende ut jod-tabletter til kommunene, og å prøve å gjøre de tilgjengelig reseptfritt, er enden på en lang prosess som har foregått over flere år.

— Det mest naturlige er at kommunene har eget lager. Ved en krise, tar det for lang tid å få tablettene tilsendt fra Oslo, sier Vaage, og siterer tidligere fylkesmann Kåre Gjønnes:

«Beredskap er etterpåklokskap på forhånd».

— Det er derfor vi gjør det vi gjør nå, slik at vi kan begrense skadene ved for eksempel en atomulykke, sier Vaage.

Tablettene bør inntas innen fire timer etter man er eksponert for stråling, men Vaage mener man gjerne må ta de før, hvis det kommer varsel om radioaktive skyer. Det er i den akutte fasen tablettene er nødvendige, og da kan det være avgjørende med et tilgjengelig lager i nærheten.

Kommuneoverlege i Orkdal, Jimmy Wikell, forteller at kommunene som skal inngå i Orkland var noen av de første til å bestille jod-tablettene. Nå ønsker han at folk skal bli informert om at lagrene finnes, og hvorfor og når man skal innta jod. — Det vil gå ut varsel hvis noe skjer så det blir aktuelt, sier Wikell.
— Beredskap handler i utgangspunktet om å være forberedt i forkant, sier fylkeslege Jan Vaage Foto: Catharina Morken