Jan Rune Berdal, daglig leder i Jankos Mek. Verksted i Snillfjord, ønsker at det skal legges til rette for gode rammevilkår for næringslivet i hele Orkland. Dette snakket han om på en fagdag for næringslivet i kommende Orkland kommune på Meldal videregående skole tirsdag.

- Det er ikke bare på Grønøra det må legges til rette, selv om man får store etableringer som Norsk Kylling og Isfjord. Vi i distriktene har også mye å bidra med, sa Berdal.

Han har drevet Jankos siden 1993, da han startet opp på heimgården sammen med Knut Ove Snildalsli. Da var de begge tidlig i 20-årene. Nå har de 16 ansatte og to lærlinger, og driver et allsidig mekanisk verksted med produkter som spres gjennom kunder over hele verden.

Lite innvirkning

- I Snillfjord har vi ingen næringsforening, og det er få å spille på lag med. Vi har en kommune som er positiv, men samtidig har lite å bidra med. Det er små fagmiljøer i en liten kommune. Vi har imidlertid fått til et godt samarbeid med Næringshagen i Orkdalsregionen, så det har aldri fungert så bra som nå, sa Berdal, som viste til at de befinner seg i en region med stor aktivitet både på veibygging og vindkraft for tida.

- Kommunestrukturen har liten innvirkning på oss. Som næringslivsleder har det ikke så mye å si for meg hva kommunen heter og hvor kommunesenteret ligger. Vi har mye samarbeid mot Orkdal og Meldal i dag, mer tilknytning enn den andre veien. Det er derfor naturlig at kommunen deles som den gjør, sier Berdal.

Savner fagmiljø

Bedriften hans blir med i den delen av Snillfjord som går inn i Orkland, når Snillfjord deles i tre. Han mener det er viktig at næringslivet i nykommunen spiller på lag med felles mål.

- Vi får større faglig styrke og gjennomslagskraft når vi er flere, og det er noe vi har savnet i Snillfjord, sa Berdal.

Han nevnte også viktigheten av differensiert arbeidsgiveravgift og støtte fra Innovasjon Norge, samt bosetting og rekruttering.