Hemne

Tirsdag i forrige uke behandlet formannskapet i Hemne en interpellasjon fra Ståle Vaag om ja eller nei til Acer. Vaag gikk i sin interpellasjon klart imot EU-organet som skal regulere kraftmarkedet i Europa.

Selv var Vaag ikke til stede, da han hadde reist til Arbeiderpartiets landsstyremøte. Men i formannskapssalen i Hemne vedtok politikerne med sju mot Høyre og Fremskrittspartiets to stemmer at Norge må si nei til energibyrået Acer. Dette av frykt for at Norge mister suverenitet over egne kraftressurser og et hopp i strømprisene.

På landsstyremøtet i Ap stemte imidlertid Ståle Vaag ja – stikk i strid med sin egen interpellasjon og det som ble Hemnes «stemme» i en betent sak.

— Ståle Vaag har et forklaringsproblem, sier ordfører Odd Jarle Svanem om eks-ordføreren.

Forsvarer nei til ja

Selv sier Vaag følgende om helomvendinga:

— Interpellasjonen var i tråd med Nye Heim Arbeiderpartis vedtak på årsmøtet. Men det stemmer at jeg stemte annerledes som utsendt delegat på landsstyremøtet i Ap, sier Vaag.

— Hva fikk deg til å snu?

— På landsstyremøtet snakket jeg tydelig for et nei til Acer på nåværende tidspunkt. Det var flere delegater som gjorde det. Men da vi fikk se innstillingen fra redaksjonskomiteen og de åtte ufravikelige kravene som ble stilt, følte vi at mye av usikkerheten forsvant. Mye av det jeg har vært redd for ble ivaretatt i vedtaket. Jeg og flere delegater lyktes med vår lobbyvirksomhet inn mot partiledelsen, og da kan jeg forsvare at jeg gikk fra nei til ja, sier Vaag.

Innholdet viktigst

— Orienterte du din egen partigruppe, Heim Ap, om at du kom til å snu?

— Det hadde jeg ikke tid til. Dessuten konkluderte jeg, fylkesordføreren og partilederen fra Trøndelag Ap med at vedtaket hensyntok fylkestingets vedtak, fylkesstyrets vedtak og Heim Ap sin interpellasjon.

— Er din egen troverdighet svekket som følge av at du sier nei den ene dagen og ja den neste i en så stor og viktig sak?

— Nei, det bør den ikke være. Jeg har aldri hatt problemer med å snu i en sak når man lykkes med å omgjøre vedtak til det man kjemper for. Man sier jo ikke nei bare for at man sa nei tidligere. Det er det politiske vedtaket og innholdet som er viktig.

Ville sagt nei ved tvil

— Er du trygg på framtida for kraftkrevende industri i Norge etter torsdagens ja-vedtak på Stortinget?

— Ja, dersom storting og regjering ivaretar de åtte ufravikelige kravene som landsstyret i Ap har listet opp og fikk medhold i, føler jeg meg trygg på at vi har en trygg framtid for norsk kraftkrevende industri. Også ordfører Ståle Refsti i Sunndal, også det en kommune med stor kraftkrevende industri i Norsk Aluminium, syntes dette ble bra. I tillegg er forbundslederen i Industri Energi, et av de største forbundene i LO, tilfreds med vedtaket fra Ap. Dette gjør meg veldig beroliget og styrket i troen på at dette ble bra til slutt. Hadde jeg vært i det minste tvil, så hadde jeg sagt nei til Acer, sier Ståle Vaag.

Upåvirket ordfører

For Hemne-ordfører Odd Jarle Svanem har frykten vært størst for hjørnesteinsbedriften Wacker Holla Metall, for øvrig der Ståle Vaag jobber. Svanem frykter at Norge tappes for strøm, og at kraftkrevende industri ofres:

— Tyskland produserer mye energi med kullkraft. Men de ønsker å avvikle denne produksjonen. Dermed må de de importere strøm. Min frykt er at Norge vil ta av «strømkvoten» til kraftkrevende industri, for å forsyne Europa med grønn energi. Da får vi mindre og dyrere strøm. Derfor føles det tryggere å stå utenfor Acer, sier Svanem.

Han har stått beinhardt på sitt – og partiets – syn hele tiden, og har ikke latt seg påvirke av at både industrien selv og NHO har sagt det motsatte.

Kraftkrevende industri er sårbar ved et prishopp, slik Svanem relaterer det. En prisoppgang på ett øre pr kilowattime, tilsvarer en merkostnad på 6-7 millioner kroner.

— Historisk vedtak

Torsdag, etter en ca. fem timer lang debatt, sa Stortinget ja til Acer. Underveis i debatten kom det forslag om å utsette saken i påvente av mer tydelige svar på alle problemstillingene knyttet til Acer. Utsettelsesforslaget ble solid nedstemt.

Arbeiderpartiet var splittet. Trond Giske var en av dem som sa nei. Blant annet uttrykker Giske bekymring for hvordan utfallet av et ja til Acer blir i framtida. Han tar imidlertid til etterretning at flertallet sier ja.

Parlamentarisk leder i Senterpartiet, Marit Arnstad, kaller vedtaket historisk.

— Vi avgir nå suverenitet til et EU-organ, og det har vi aldri gjort før på energiområdet, sier Arnstad til Adresseavisen.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300