I fjor kom våren tidlig, og man måtte høyt til fjells for å finne snødekt landskap. Men til tross for snømangelen, klarte ekteparet Jon Olav og Aud-Jorund Sørlund og sønnen Kristian ved Høgkjølen fjellcamp å «snekre» sammen et løypenett slik at påsketuristen kom seg til fjells også i fjor. Men snømangelen gjorde at skigåerne måtte bære skiene over enkelte barmarksflekker på Søvasskjølen.

I år er situasjonen en annen. De siste dagenes snøfall gjør at verskapet ved Høgkjølen fjellcamp vil kunne servere flotte skiløyper både på nordsida og sørsida av veien over Søvasskjølen.

- På nordsida kjører vi opp løyper som et åttetall. Den nederste sirkelen i dette åttetallet er på rundt 10 kilometer, og går i «lavlandet». Vi kaller bare denne løypa for Kjølen rundt, og her er man ikke like utsatt for vær og vind. Den øverste og minste sirkelen går i høyden og er på fire-fem kilometer. På det høyeste punktet er man ved foten av Kneppfjellet. I forlengelsen av denne løypa vil vi kjøre opp ei løype mellom Blomlihytta og Gryta, forteller Jon Olav Sørlund.

Populært turmål

På sørstida av veien og campingplassen er det kjørt opp ei løype på sju-åtte kilometer.

- Denne løypa går blant annet over Eggakjølen. På toppen av kjølen står det ei telefonmast, som er et veldig populært turmål. Nå i påska vil vi i tillegg forlenge denne løypa fram til foten av Vardefjellet, opplyser Sørlund.

Løyper til mai

Mens en del nok har irritert seg over snøfallet de siste dagene, er familien Sørlund veldig fornøyd. De flotte skiforholdene gjør at de forventer et storinnrykk nå i påska.

- I tillegg til våre faste campere, forventer vi en god del campingbiler. Men selv om det er mye snø i fjellet nå, så blir den nok ikke liggende lenge når sola begynner å varme mer og mer utover. Det er nemlig ikke noe tele i bakken, og dermed vil snøen forsvinnne fort når varmen setter inn. Men der hvor vi har kjørt løyper i vinter, er det en god del tele. Så skiløyper vil vi nok ha fram til et stykke ut i mai, forteller Sørlund, som synes det vil være trivelig om folk ringer og spør om forholdene.

- Vi slår gjerne av en prat om folk skulle lure på hvordan forholdene er. Vi benytter oss av en digital tjeneste på skimoods.no, hvor man får informasjon både om hvor løypene går og hvor lenge det er siden de ble kjørt opp, forteller Sørlund og legger til at skimoods.no også viser oversikt over skiløyper i flere kommuner i regionen.