Ombruksbua er tilbud hos Hamos hvor folk kan sette inn brukte ting de vil gi videre til andre. Men daglig saumfares bua av gjengangere som plukker med seg varer de tjener penger på å selge på finn.no.

- I flere av kommunene våre har vi gjengangere som henter ting og legger ut for salg. Noen er innom Ombruksbua til faste tider både morgen og ettermiddag, og laster inn i bilene det som er salgbart, sier Erik Prytz Reitan, kommunikasjonsleder i Hamos.

Hamos-ansatte har begynt å legge merke til at de samme gjenstandene som hentes kan være lagt ut på finn.no kort tid etterpå, og at det er enkelte personer som driver systematisk med dette. Han understreker at dette ikke er ulovlig, men vil gjerne oppfordre folk til å tenke seg om en ekstra gang.

Tar det beste

Hamos har etablert konseptet Ombruksbua i alle sine 11 kommuner, med mål om å bidra til mer gjenbruk og mindre avfall.

- Det er i utgangspunktet genialt, et bra tilbud som er miljøvennlig og reduserer avfallsmengden. Folk kan sette inn det de vil gi bort, som er for fint til å kastes. Mange setter pris å kunne bruke ting andre har hatt før, og her er det attpåtil gratis. Det er et supert tilbud, og en selvbetjent løsning, sier Reitan.

Slike plakater vil snart komme opp på ombruksbuene, med en oppfordring om å kun ta ting til eget bruk.

Han sier all bruk av bua i utgangspunktet er positivt i et miljøperspektiv. Men han vil likevel appellere til samvittigheten til dem som benytter sjansen til systematisk å tjene penger på å plukke varer ut av bua.

- De tingene som hentes for videresalg, er gjerne de beste tingene, som kjapt ville blitt henta av noen som virkelig trenger dem. Hvis folk henter ting kun for å selge dem, vil jeg oppfordre dem til å la dem stå til noen som trenger dem. Meningen er å ta med ting til eget bruk eller eventuelt til gaver, sier han.

Ikke alle har råd

Reitan antar at folk som setter igjen ting i Ombruksbua ikke gjør det for at andre skal tjene penger på dem.

- Da hadde de vel heller solgt tingene selv. Men her ligger det et ønske om å gi bort noe gratis. Når vi ser folk som henter veldig mange ting veldig ofte, kanskje hver dag, så er det lite trolig at det bare er til eget bruk, sier Reitan.

Hamos har nå begynt å ta en prat med en del av gjengangerne, for å fortelle dem hva som er tanken bak Ombruksbua.

- Vi lever i et mangfoldig samfunn, og det er jo ikke alle som har råd til å kjøpe nye ting. Folk setter igjen alt mulig, som møbler, sykler, ski og kjøkkenting. Det er trafikk i bua hele dagen, både av folk som leverer og henter ting. Jeg vil henstille om at folk ikke bruker bua til egen vinning, men tenker på at noen kan ha bruk for det du henter for å selge, sier Reitan.

Setter pris på det

Else Jorunn Pedersen fra Orkanger er en av dem som setter pris på tilbudet, og som var innom Ombruksbua da ST tittet innom.

Else Jorunn Pedersen er blant dem som setter pris på Ombruksbua, både for å levere varer og se etter noe til eget bruk.

- Jeg er her både for å levere ting og finne meg nye ting selv. Det er artig med gjenbruk, sier hun.

Nå er det lenge siden hun var her sist, men det er artig å se om hun finner noe som passer til hjemmet. Nettopp slik tanken er med Ombruksbua: Å finne noe til eget bruk uten at det koster penger. Og det jo som kjent ikke så mye som ikke koster penger i dagens samfunn.