Det ligger nemlig som et rekkefølgekrav i reguleringsplanen at kjela må være klar før Norsk kylling kan åpne fabrikken sin i Furumoen. Kyllingslakteriet planlegger å åpne sin nye fabrikk på Orkanger tidlig i 2021.

Starter etter påske

- Det står både i kommunedelplanen om næringsareal og i reguleringsplanen at kjela skal reetableres, og at det skal skje før kyllingfabrikken kan åpne. Men det er ikke sagt noe om hvor den skal ligge og hvor stor den skal være. Det er heller ikke sagt noe om hvorvidt det skal være ei brakkvannskjele, sier kommunalsjef for samfunn og næring i Orkdal kommune, Steinar Gaustad.

Kommunalsjefen forteller at arbeidet med reetablering av kjela vil starte rett over påske.

Fylkesmannen har konkludert: Norsk Kylling får bygge

- Vi skal blant annet trekke til oss fagkompetanse, samt foreta noen avklaringer med Fylkesmannen og NVE. Og så vil vi muligens samarbeide med Naturvernforbundet, som har sagt at de ønsker å bidra i reetableringa av kjela.

Sabima:  - Vi er svært skuffet

- Vi opplever at fylkesmannen trekker på skuldrene av at dette skjer, sier Christian Steel i Sabima.

Steel, som er generalsekretær i Sabima, mener Fylkesmannen burde lagt ned innsigelse på naturverdier, slik det ble gjort i forhold til jordvernet. Han viser samtidig til at fylkesrådmannen ønsket innsigelse, men ble nedstemt av politikerne.

- Sovet i timen

Steel mener Fylkesmannen og en rekke andre statlige og regionale myndigheter har sovet i timen og rotet bort ballen.

Norges største jordflyttingsprosjekt er i gang

- Dette lukter av at Fylkesmannen ikke vil miste ansikt, sier Steel og framhever de helt spesielle naturverdiene som Furumokjela utgjør:

- Dette er en brakkvannskroksjø - som vi har svært få igjen av - som blir fullstendig ødelagt, og den ligger i et deltaområde som fra før er sterkt forringet av utbygging. Deltaområder er i seg selv også en truet naturtype i Norge.

Klager neppe

Sabima har klaget både på reguleringsplanen og igangsettingstillatelsen. Fylkesmannens avgjørelse når det gjelder reguleringsplanen, kan ikke påklages. Det kan imidlertid Fylkesmannens avvisning av klagen på igangsettingstillatelsen (se hovedsak).

Ønsker vekst også utenfor Grønøra

Det ligger imidlertid i kortene at en slik klage ikke vil føre fram, i og med at Fylkesmannen ikke vil komme til å ende med to ulike konklusjoner i samme sak.

Steel tror derfor at en klage bare vil være en formalitet:

- Jeg tviler på at vi vil bruke egne eller myndighetenes krefter på å sende inn en klage. Dessverre.