- Trygge rutevalg er det viktigste når man legger ut på tur, sier Richard Halgunset i Røde Kors, etter ei helg med snøskred.

Lørdag klokka 13.20 ble Rindal Røde Kors Hjelpekorps varslet om at det var gått et snøskred fra Tifjellet og ned mot Storholtsetra på Rindalsskogen.

- Skredet er blitt utløst av naturlig, ikke av påsketurister. Det var med sikkerhet ingen spor i området, så vi valgte derfor å ikke rykke ut, sier Richard Halgunset, leder i Rindal Røde Kors Hjelpekorps.

Betydelig skred

Tifjellet ligger mellom Rindalsskogen og Romundstadbygda, cirka fire-fem kilometer fra fylkesgrensa mot Trøndelag. Fjellet er på cirka 720 meter over havet, og er et populært turområde både vinter og sommer.

- Skredet var stort, og det henger igjen noen skavler i området fortsatt. Det er stor skredfare i hele Midt-Norge, så det er grunn til å være forsiktig om du ferdes i fjellheimen, sier Halgunset.

Han beskriver følgende årsak til at skredet var blitt utløst:

- Det var så varmt den dagen at snøen kollapset. Temperatursvingninger kan utløse skred, og dette var et skred med betydelig størrelse. Heldigvis var det ikke folk i området, og det er heller ikke et typisk utfartsterreng, sier Halgunset.

Faregrad tre

På fareskalaen for snøskred, som går fra én til fire, er Midt-Norge fortsatt i faregrad tre, som betyr «betydelig rasfare».

- Dette gjelder hele Midt-Norge, ikke bare Trollheimen. Det har gått et ras på Oppdal også. Vi får stadig telefoner fra publikum som lurer på trygge rutevalg, vær og føre. Det er vanskelig å si hvor man er trygg, for været og føret forandrer seg fra dag til dag. Det er været som bestemmer hvordan snøen oppfører seg. Om vi sier det er trygt i dag, så kan det være utrygt i morgen, sier Halgunset.

Han er for tida ute for å legge ut skredkort på bensinstasjoner i Rindal, som folk kan plukke med seg for å lære om rutevalg, turplanlegging og fareskalaen for snøskred.

- Er denne påska spesielt farlig med tanke på skred?

- Ja, det har kommet så mye snø på kort tid. Snøen er såpass lett og det har vært bra med vind, så det er betydelige skavler. De har bygd seg opp på en helt annen måte i år enn før, sier Halgunset.

- Gå omveier

Er det mye utfart i fjellet nå?

- Ja, nå begynner hyttefolket absolutt å komme ut. Det begynner å ta seg opp, etter at det har vært lite utfart på grunn av grisete vær, sier Halgunset.

- Hva bør folk tenke på når de legger ut på tur?

- Trygge rutevalg. Heller gå litt omveier hvis de ser at det er stor snøansamling, og iallfall hengeskavler. Man bør helst unngå brattere hellinger enn 30 grader. Man kan følge skredvarselet på varsom.no, sier han.

Prognosen framover viser kuldegrader med sol og varme på dagtid. Dette er en værtype som kan utløse skred, så det er viktig å være obs i fjellet.

Rindal Røde Kors Hjelpekorps er i beredskap. Foto: Richard Halgunset