Legger man inn søkeordene sykefravær og Orkdal helsetun i STs arkiv, får man opp et stort antall saker fra perioden 2012 og fram til i dag. Dessverre er titlene på disse sakene ganske så entydige. Og stikkord her, er; høyt sykefravær, økning i sykefraværet og skyhøyt sykefravær.

I 2016 endte man opp med et sykefravær ved helsetunet på 14,3 prosent, mens de tre første kvartalene i fjor viste et sykefravær på henholdsvis 15,99, 12,26 og 14,42 prosent. I fjorårets siste kvartal, så man en betydelig økning i desember med nesten 17 prosent fravær. Økningen her må i stor grad tilskrives influensaepidemien. Men året sett under ett, ble ikke 2017 en lystig historie med tanke på sykefravær.

De siste årene har både ledelse og ansatte ved helsetunet jobbet målrettet for å få bukt med det høye sykefraværet. Ledelsen har også måttet stå «skolerett» overfor politikerne og forklare både hvorfor, og hva som gjøres for å få fraværet ned. Budskapet har hele tiden vært at det er blitt jobbet grundig og kontinuerlig for å få til en bedring, men at det er en krevende og møysommelig jobb å komme i havn med ei så stor utfordring.

Om man nå er i havn, er nok ennå for tidlig å si. Men de siste tallene viser at man i alle fall ikke lenger seiler i åpent og stormfullt hav, men at man ser land i sikte. Tallene for januar viste nemlig en fraværsprosent på 11,5, mens februartallene var så gode at enhetsleder Sissel Høydal måtte gå en ekstra sjekkerunde for å forvisse seg om at tallene var riktige. En fraværsprosent på 8,3 prosent, er det lenge siden Orkdal helsetun har registrert.

Det som gjør dette ekstra gledelig, er at tallene kan forklares med at det er gjennomført målrettede tiltak avfødt av en konkret plan. I fjor innførte helsetundet det såkalte nærværprosjektet, det ble innledet et omfattende samarbeid med Nav arbeidslivssenter, samt at det har vært en tett, toveis dialog mellom ledelse og ansatte. Fraværsutviklinga er så positivt at helsetunet nå er blitt oppfordret til å søke om at helsetunet skal bli kandidat til Årets IA-virksomhet.

Med tanke på de voldsomt store utfordringene helsetunet har opplevd med hensyn til sykefraværet, og ikke minst med tanke på all kritikken ledelsen har måttet forholde seg til knyttet til dette, så er det nå så absolutt på sin plass å gratulere på ledelsen og de ansatte med utrolig godt håndverk!

Foto: Silje Asbjørnsen