Reporter Jan Henrik Ihlebæk fra NRK P2 ble sjarmert av Thamspaviljongen da han gjorde radioopptak for programmet Museum uka etter påske.

Morsom og spesiell

- Vi teppebomber Norge og deler av verden i jakten på interessante museum og steder. Men denne bygninga er både morsom og spesiell og skiller seg klart ut fra andre museum, sier Ihlebæk under besøket i The Norway Building, Thamspaviljongen, som ble ført hjem igjen etter 123 år i utlendighet i USA.

Lørdag 14. april

I programmet Museum på P2 lørdag 14. april kan resten av Norge få høre den eventyrlige historia til bygninga som ble bygd på Strandheim Brug i 1892, for så å bli sendt til verdensutstillinga i Chicago i 1893. I radioprogrammet følger vi bygninga på dens reise i USA før den ender på det norske innvandrermuseet i Little Norway i Wisconsin i 1936 og blir der inntil de norske arvtakerne etter bygningsarbeiderne i Orkdal, fører den hjem til Orkdal igjen i 2015.

Spesiell historie

Ifølge reporter og journalist Jan Henrik Ihlebæk er programmet Museum på P2 det lengstvarende radioprogrammet som fortsatt sendes i sin opprinnelige form. Programmet er oppe i et antall på 700, og lørdag 14. april er turen kommet til klenodiet The Norway Building som ble høytidelig åpnet i Orkdal sensommeren 2017. Søndag morgen, 15. april, går det 26 minutter lange programmet i reprise.

- Programmet er basert på historie og arkeologi i Norge og resten av verden, forteller Ihlebæk som jobbet mange år som journalist i VG før han begynte i NRK.

- Vi har laget mange program rundt gamle stavkirker, men dette blir noe helt annet. Dette er en stavkirkekopi med en helt annen historie, ettersom den ble laget til Verdensutstillinga i Chicago, sier Ihlebæk som synes oppdraget i Trøndelag denne gangen var både morsomt og interessant.

Bygninga bekrefter også at det etter hvert blir mange moderne bygg som blir fredet og som kommer under kategorien museum.

Ei reise og opplevelse

Etter noen år i P2 har Ihlebæk oppdaget den interessante historia og arkeologien vi har mange steder i landet.

- Museum er et radioprogram som leter i historia og forteller oss hvem vi er. Dette er voksenopplæring, sier Ihlebæk som under besøket i Thamspaviljongen får med seg mange spesielle historier omkring The Norway Building av Arne Asphjell og Olav Sigurd Kvaale som har stått i spissen for Prosjekt Heimatt.

Ihlebæk understreker at det er helt avgjørende for kvaliteten på programmet at de drar ut og møter menneskene og hører lydene i bygningene.

- Vi tar med lytterne på ei reise og gir dem en opplevelse. Og vi bruker aldri telefonlyder, sier han.

Vil bli kjent

- For oss er det kjempeflott å komme i et nasjonalt radioprogram. Vi trenger all den oppmerksomhet vi kan få. Vi er godt kjent i distriktet, men trenger å bli kjent utenfor dalføret, sier Kjetil Kroksæter som er daglig leder ved The Norway Building, Thamspaviljongen.

Han er selvsagt interessert i at flest mulig skal komme og besøke The Norway Building som har kommet hjem igjen. I Little Norway var det to millioner mennesker som besøkte bygninga.

- Vi satser selvsagt på å slå det, smiler Olav Sigurd Kvaale og sper på med både artige og interessante historier om det historiske bygget og den eventyrlige reisa til huset.