Det meste tyder på at ørlendingen Olaf Ottersbo styrtet i sjøen med sitt småfly utenfor Mølnbukt, i Agdenes kommune, søndag 22. mai i 1977. For andre gang på under ett år skal avisa – med samarbeidspartnere - gå omfattende til verks for å finne det forsvunne flyet.

– Det blir artig å se om vi greier å finne noe, sier leder for maringeologi ved NGU Reidulv Bøe.

Nytt søk

Sammen med skipper Oddvar Longva, ingeniørene Rolf Myhren og John Anders Dahl og Fosna-Folket skal han gjøre et nytt forsøk på å løse mysteriet. Søket skal etter planen starte utpå formiddagen, og fortsette utover ettermiddagen.

Det var kort tid etter avgang at flytårnet på Ørland flystasjon mistet radiokontakt med den erfarne piloten. Var det tjukke tåkebanker som forvirret piloten, og ledet til en styrt? Ble flyet rammet av plutselig motorhavari? Noen har til og med spekulert i om han kan ha stukket av.

Ubesvarte spørsmål er flere enn svarene i det over førti år gamle «forsvinningsnummeret».

Siden flyet forsvant har saken ligget kald, inntil Fosna-Folket tok tak i saken på nytt. Arbeidet ledet i fjor sommer til et mindre søk på stedet der et vitne mente hun så et småfly i 1977, ved Mølnbukta i Agdenes kommune. Flere av Ottersbos flykompiser samt folk som bidro i søket den gang, holder også dette som mest sannsynlig.

Første søk

Firmaet Norsk Havservice og Fosna-Folket gjennomførte det første søket i 2017. Den gang førte urolig sjø til at det ble vanskelig å søke på dypt vann. Likevel mener Lars Adsen i Norsk Havservice at det på grunn av søket kan utelukkes at flyet ligger helt inne ved land ved Mølnbukt.

I mars møttes NGU og Fosna-Folket for å planlegge et nytt søk. Totalt er planen å undersøke et areal på til sammen fire kvadratkilometer. Søkeområdet strekker seg fra land på Agdenes-siden og til over midtfjords i retning Ørland. Dybden varierer fra nærmere 0 til 420 meter.

– Vi har et splitter nytt moderne ekkolodd som ble påmontert for et par år siden. Hver linje skal ta omtrent ett kvarter. Det burde gå fint å gjennomføre dette på fire timer, uten problemer. Det er en halv dags arbeid, hvis alt går som planlagt, sa Bøe i mars.

Etter at flyet forsvant fra radaren ble det i løpet av kort tid sendt ut nødmelding, og igangsatt leteaksjon, uten at det førte til opplagte funn. Da en dykker holdt på å omkomme som følge av leteaksjonen, ble videre søk etter piloten og flyet avblåst.

Senere har det vært gjort diverse funn på flere steder i Trondheimsfjorden, som flere har trodd kunne være deler av Ottersbos fly, men det er ingenting som tyder på at dette faktisk har vært større eller mindre deler av det omkring ti meter store flyet.

Etter at Fosna-Folket begynte å omtale saken, dukket et nytt, og til nå ukjent, vitne opp, som, uavhengig av det første vitnet, fortalte at hun gjennom kjøkkenvinduet hadde sett et fly styrte i sjøen. De to vitnene snakket aldri seg imellom om styrten, selv om de var naboer med bare noen hundre meters avstand. Det er de to vitnebeskrivelsene til sammen, den første hentet inn fra gamle saksrapporter, som har ledet «ekspedisjonen» til torsdagens søk.

Vanskelig på 400 meter

Kort fortalt fungerer søket slik: Sjøbunnen skannes med et svært avansert ekkolodd som er montert på båten på sjøflaten. Det skal godt gjøres å se at det ligger et fly på bunnen mens søket pågår. I ettertid må de innsamlede dataene behandles. Dette kan ta noen dager. Dersom dataene er gode, vil det trolig la seg gjøre å identifisere et fly ned til et par hundre meters dyp. I hvert fall så lenge flyet er godt bevart og ikke knust i sammenstøtet med overflaten. Den største delen av søkeområdet er på 400 meters dyp. Der vil det ifølge NGU være vanskelig å identifisere et fly.

– Vi får ikke så mange treff på et lite fly på 400 meter. Det vil bli veldig vanskelig å se at det er et fly på dataene, men vi kan se om det eventuelt ligger noe der, forteller Bøe.

Dersom man finner interessante objekt på dypt vann, kan det på et senere tidspunkt bli aktuelt å gå ned med en ubemannet ubåt med kamera for å undersøke hva det er som befinner seg der.

Fjordbunnen som NGU nå skal undersøke, har også blitt kartlagt før. Det var imidlertid for tjue år siden og med langt dårligere utstyr enn man har i dag.

- Men vi har faktisk sett noen små objekt i det gamle datasettet. Dette kan være en datafeil eller det kan være riktig at det ligger noe der. Vi kan forhåpentligvis få litt bedre kontroll på hva det er når vi nå søker på nytt, sier Bøe.

Avansert utstyr til tross, gode søkeforhold er avgjørende for å gjøre gode funn. Og de første utsiktene virker lovende.

Lovende værvarsel

Per klokken 13.30 onsdag ettermiddag melder Yr.no om vindstyrker fra 3- til 5 meter i sekundet. Det vil si fra svak vind til lett bris. Det meldes om vind fra nordøst, nord og nordvest i perioden søket er planlagt å pågå.

- Så lenge vinden er nede i bris av forskjellige slag, så går det bra. Om det blåser kuling, blir det vanskeligere. Nå er det meldt vind på 4-5 meter i sekundet. Da blåser det seg ikke opp store bølger. Dette ser helt perfekt ut, sier Bøe.

Han påpeker at vind fra sørvest er verst i området ved Mølnbukta. Da kan sjøen bygge seg opp gjennom hele Trondheimsleia.

Det første søket - gjennomført i 2017 - førte ikke til avgjørende funn. Foto: Fosna-Folket