Hemne

Det sier rektor Siv Sødal ved Sodin skole i Hemne. Hun har nettopp deltatt på et tiltak som ga en god og overraskende start på dagen; sammen med åtte andre ansatte delte hun fredag ut boller til alle som gikk til skolen.

— Lunds Bakeri fikk ei storbestilling på 300 boller, sier Sødal med et smil.

Merkbart redusert

3. april innleder skolen en gå og sykle til skolen-aksjon. Den varer til 31. mai. Ett av tiltakene er å stenge innkjøringa til Hemnehallen. Foreldre benytter dette som innkjøring for at barna kan droppes foran skolen. Dermed blir dette ei «rundkjøring» til utkjørselen ved Hemne samfunnshus.

— Trafikken er merkbart redusert etter at vi stengte innkjøringa ved hallen, og det er slik vi ønsker å ha det. Vi har heller ikke mottatt negative tilbakemeldinger på det. Nå er det kun ansatte med parkeringsbevis som har adgang. Vi ønsker at opparbeidet droppsone utenfor Riggen benyttes for elever som blir kjørt til skolen, sier Sødal.

Gjelder også lærere

Det er et mangeårig problem skolen tar tak i. Kjøring av elever til/fra skolen blir ofte misforstått trafikksikkerhet, da denne kjøringa genererer mye trafikk på et lite område.

— Alt vi gjør med dette er å bedre trafikksikkerheten. Dersom flere går og færre kjører, blir det mindre trafikk og farlige situasjoner for alle barn som går og sykler til skolen, sier Sødal.

Sodin skole har ca. 430 elever, og i overkant av 100 tar buss daglig. Et begrenset antall har sikringsskyss.

Heller ikke lærerne «slipper unna».

— Vi må alle bidra, og flere lærere som må bruke egen bil på grunn av avstand, parkerer på egnet parkeringsplass et stykke unna skolen, så går de resten, forteller hun.

Helse og utvikling

Fredagens bollefest på vei til skolen, kan bli gjentatt.

— Alle var kjempefornøyd med å bli overrasket over denne spontanaksjonen. Vi synes det var riktig med en liten påskjønnelse til alle som går til skolen. Det kan nok bli gjentatt i løpet av skoleåret – med kanskje noe annet enn boller, sier Siv Sødal.

Hun legger til at aksjonen handler om mer enn trafikksikkerhet.

— En aktiv skolevei øker barnas fysiske aktivitetsnivå, som er viktig for barnets helse og utvikling. I tillegg viser undersøkelser at barn som går eller sykler til skolen, møter mer opplagt til timen, og at fysisk aktivitet og mosjon gir bedre konsentrasjon, læring og trivsel i klasserommet, sier rektoren.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300

Det er slike tilstander skoleledelsen ikke ønsker. Bildet er tatt et tidligere år for å illustrere tettheten av både biler og elever utenfor skolen. Foto: John M. Myrhaug