Kommunestyret i Orkdal vedtok onsdag at et nytt ST-bygg kan få maksimalt fire etasjer. Den øverste etasjen må være en loftsetasje. Når det gjelder arkitektonisk uttrykk, skal det i hovedsak være saltak med møneretning langs Orkdalsveien.

Vedtaket ble fattet med 19 mot 15 stemmer. Det var Rasmus Skålholt som på vegne av Senterpartiet fremmet forslaget som ble vedtatt.

Mindretallet på 15 (Ap, SV og Småbylista) stemte for rådmannens forslag om å tillate maksimalt tre etasjer.

Gruppemøter

I debatten kom det fram at flere representanter i flertallsgruppa var i tvil om hvordan de ville stemme, og Venstre ba om gruppemøte.

Opposisjonen gjorde unna sitt gruppemøte på ti sekunder, mens flertallsgruppa diskuterte inne i kinosalen i om lag en halvtime.

- Dette er en vanskelig sak for flere av oss, sa Lavrans Skuterud (V) til ST umiddelbart etter gruppemøtet.

Avstemninga viste imidlertid at ordfører Oddbjørn Bang også denne gangen hadde greid å samle troppene, og hele gruppa stemte samlet for forslaget som betyr at et nytt ST-bygg kan få maksimalt fire etasjer.

Dialog

Da saken ble behandlet i forvaltningsutvalget, ble det vedtatt ei formulering om at det er «ønskelig at utbygger erverver tilleggsareal for å oppnå en løsning som tar tilstrekkelig hensyn til omkringliggende bebyggelse, gateløp, uteareal, parkering mv».

I kommunestyret ble dette endret, etter forslag fra Atle Olav Sognli. Slik ble den nye formuleringa:

«Det er ønskelig at utbygger går i dialog med omliggende eiendommer mot Søster Signes vei for å utarbeide en helhetlig løsning for hele kvartalet.»

I tillegg sier kommunestyret at det er ønskelig at det utarbeides en områdeplan for kvartalet mellom Orkdalsveien, Søster Signes vei, J.O. Rømmesmos vei og Wilmanns vei.

Usikker

Joar Winther i Primahus sier til ST at de ønsker å sette seg skikkelig inn i vedtaket før de tar stilling til veien videre.

- Vi er usikre på om dette gir et godt nok grunnlag for gå videre med prosjektet. Men vi jobber videre, og det er fortsatt ei veldig interessant tomt, sier Winther som vil bruke dagene som kommer til å drøfte konsekvensene av vedtaket med Norconsult, som har arkitektoppdraget for Primahus på ST-tomta.

Vanskelig å selge

- Hva er det som gjør dere usikre?

- Det er først og fremst bestemmelsen om at fjerdeetasjen skal være et loft. For å si det rett ut, så hører det ikke hjemme noe sted. Vi tror det vil være vanskelig å realisere prosjektet med en loftsetasje, og det vil være vanskelig å selge. I tillegg vil vi se på dette med møneretningen langs Orkdalsveien, og jeg er redd det kan framstå som et langt fjøs. Vi jobber nå for å se om det i det hele tatt er mulig å løse dette innenfor rammene kommunestyret har gitt.

Møte med kommunen

Noe av det første som vil skje, er at Primahus og Norconsult tar kontakt med Orkdal kommune.

- I løpet av kort tid vil vi be om et møte med administrasjonen i Orkdal kommune. Vi vil også kontakte megler. Vi konkurrerer jo mot moderne bygg på Orkanger, men vi tror at beliggenheten er veldig god.

Dersom Primahus bestemmer seg for å gå videre med prosjektet, vil de komme med et forslag til reguleringsplan. Om alt går som smurt, kan de være i gang med bygging tidlig i 2019.

Tregt boligsalg

Det forutsetter imidlertid at et visst antall leiligheter er solgt.

- Vi må ha solgt 50 prosent for å gå i gang.

- Hvordan ser du på muligheten for det, nå som det er forholdsvis rolig på boligmarkedet?

- Orkdal er en vekstkommune, og det kommer en generasjon nå som ønsker å bo i leilighet. Det vi må gjøre, er å levere et bra produkt.

Flertallsgruppa trengte en halvtimes gruppemøte for å bli enig. Foto: Catharina Morken