Elisaveth (Saba) Hatzimarkos (32) vil bruke hjembygda Orkdal i filmprosjektet Lost in Norway.

– Det er så mye fin natur og fine, gamle bygninger her, sier Hatzimarkos som jakter på statister og en hvit hest til filmen.

Jakter skuespillere og modeller

Etter ti år i USA, de siste årene i Las Vegas, er Elisaveth (Saba) Hatzimarkos tilbake i Norge hvor hun jobber som prosjektleder på fotoavdelinga hos Kubrix Film og Foto i Oslo.Her jobber hun med filmproduksjon og fotografering for næringsliv og andre aktører; blant andre Kirkens Bymisjon og Røde Kors

- Vi ser alltid etter skuespillere og modeller fra prosjekt til prosjekt, sier Hatzimarkos som denne helga skal gjøre en filmjobb for Norske Kvinners Sanitetsforening.

Lettere å nå toppen

Elisaveth (Saba) Hatzimarkos er utdannet innen film og fotografi ved College of Southern Nevada i Las Vegas. De første åra i USA studerte hun skuespill og teater før hun i noen år jobbet som modell i motebransjen.

- Med den erfaringen bestemte jeg meg for å være bak kameraet i stedet, sier Hatzimarkos som flyttet til Oslo sammen med sin amerikanske mann, Copy, i januar i år.

- Planen vår er å være i Norge. Norge trenger flere kvinnelige regissører og flere kvinnelige fotografer innen mote. Dessuten er Norge er mindre, og det er lettere å nå toppen her enn i USA, sier Hatzimarkos som er svært godt fornøyd med jobben hun i Kubrix Film og Foto.

- Dessuten er det utrolig godt å få komme nærmere familien, sier hun.

Norsk folketro

Ved siden av jobben hos Kubrix, har hun egne filmprosjekt hun jobber med. Akkurat nå gjelder det kortfilmen Lost in Norway som handler om ei norskamerikansk jente, Lilja, som sammen med to venninner fra Peru og Las Vegas reiser til Norge for å finne Liljas ukjente bestemor. Når de kommer til Norge, skjer det underlige at Lilja blir sendt tilbake 1600-tallet.

- I denne filmen møter vi den norske folketroen. I filmen er det unge jenter fra 12–20 år med karaktertrekk som alle norske jenter vil kunne kjenne seg igjen i. Det er en film med folketro; uten sex og vold, sier Hatzimarkos som ønsker mer kvinnelig tyngde i norsk film ved å fokusere på karaktertrekk i stedet for sex og utseende.

Promotere hjemstedet

Hovedrollene er allerede i boks. Silja som også blir til hulder, er fra Norge, men bosatt i London. Den ene venninna blir fløyet fra Peru, mens den andre venninna kommer fra Las Vegas. I tillegg er en del av filmcrewet fra Las Vegas da Hatzimarkos har god erfaring med å jobbe med dem fra tidligere.

I tillegg ser hun etter nordmenn, gjerne fra hjemfylket, som kan være med som statister, kanskje også under filmopptaket i Orkdal som blir i begynnelsen av juli i år.

- Da jeg vokste opp i Orkdal, hadde jeg ofte lyst til å være med på slike ting, men alt foregikk i Oslo. Derfor vil jeg filme i Orkdal slik at det blir et tilbud her, sier Hatzimarkos som ikke legger skjul på at hun ønsker å promotere hjembygda hvor hun vokste opp, og at hun også har håp om å få solgt filmen til Netflix, TV3 eller andre aktører.

Filmen blir laget på engelsk. Etter hvert håper hun å få den dubbet til spansk.

Avhenger av budsjett

Hun er også på jakt etter bedrifter eller andre lokaliteter som kan brukes i filmen som starter i nåtida for så å gå over i fortida.

- Nå avhenger alt av å få til et budsjett, sier hun og forteller at hun håper å få noe finansiering blant annet gjennom Go fund me som er et nettsted folk kan donere penger til ulike type prosjekt.

Hvis hun lykkes med finansiering, planlegger hun å lage langt mer enn en kortfilm, men en serie.