Vi godtar ikke at det bestemmes næringsforbud på «bakrommet» etter at ei næring har fått klarsignal til videre bærekraftig utvikling. Vi krever at dyrevelferdsprogrammet for pelsdyr gjennomføres.

Pelsdyrnæringa er et godt eksempel på god sirkulasjonsøkonomi. Pelsdyrene i Norge fôres med fôr laget av slakteavfall og tar unna 200.000 tonn slakteavfall fra landbruk, lakseoppdrett og fiskeindustri i året. Vi har dyrevelferdsprogram i Norge som sørger for å ivareta at pelsdyrene behandles riktig og bra. Har ikke dyrene det bra, blir ikke pelsen bra, og da tjener heller ikke pelsdyrfarmeren penger. Norsk pels er i verdenstoppen når det gjelder kvalitet på skinnet og dyrevelferd. Det vil si at dyrene her i Norge har det veldig bra og at vi har et godt avlsmateriale. Det er strenge krav til pelsdyrnæringa i Norge. Mattilsynet følger opp næringa tett, i hovedsak gjennom uvarslede inspeksjoner. Pelsdyrnæringa er den næringa i Norge som Mattilsynet fører tettest tilsyn med.

I tillegg til pelsen er også minkolje er en ettertraktet vare som brukes i kosmetikk og skopuss. Skrotten går til biogass og lim i betong, og gjødsla er rik på fosfor og nitrogen. Pelsen er et nedbrytbart naturprodukt. Pelsdyrfarmerne lever av eksport og etter at frakttilskuddet på fôret ble fjernet, er dette en næring som står helt på egne bein. Kun avløsertilskudd står igjen. Ei næring som årlig omsetter for mellom 300 og 500 millioner kroner og gir arbeidsplasser på 200 familiegårder og sysselsetter ca 450 personer.

Så gikk Venstre i regjeringsforhandlinger med Fremskrittspartiet og næringspartiet Høyre i januar 2018. Venstre som kaller seg et miljøparti har bestemt seg for å avvikle ei grønn næring med god sirkulasjonsøkonomi. Ett år etter at pelsdyrnæringa fikk ja fra Stortinget til bærekraftig utvikling etter en grundig faglig og politisk prosess, kommer den nye regjeringserklæringa med et næringsforbud og styrt avvikling av pelsdyrnæringa fram mot 2025. Det er uforutsigbar næringspolitikk fra regjeringa! Først sa de ja, så sa de nei og vi sier dette blir en vinglete vei! Norsk landbruk og resten av næringslivet i Norge trenger forutsigbarhet!

Næringsforbud er så alvorlig at vi krever en nøytral utredning og påfølgende stortingsmelding med avstemning i Stortinget. Dette for å sikre en faglig, rettferdig og åpen næringspolitikk som gir en trygg næringsutvikling i Norge.

Årsmøtet i Sør-Trøndelag Bondelag godtar ikke at det bestemmes næringsforbud i regjeringsforhandlinger og at dyrevelferdsprogram settes til side!