Det er NHP industrieiendom 1 AS som er byggherre for både tomt og fabrikk i Furumoen. Siden oppstarten tidligere i vinter har Solberg maskin kjørt stein utover det området der fabrikken kommer.

- Fabrikken vil ha ei grunnflate på cirka 15 mål, og i første omgang fyller vi opp om lag 20 mål. Det er cirka 80 000 kubikk med stein, forteller Steinar Indergård som er NHPs prosjektleder for opparbeidelse av tomta.

Steinen hentes fra NCCs anlegg, som ligger rett på andre sida av E39, samt fra et anlegg som Solberg maskin har ved Thamshavn.

Komprimering

I snitt skal tomta heves med fire meter. Det er på bakgrunn av NVEs krav i forhold til 200-årsflom.

Men i tillegg vil NHP heve tomta ytterligere to meter.

- Dette gir ei ekstra belastning som tilsvarer vekta av fabrikken. Tyngden av denne steinen vil føre til at grunnen setter seg. Steinen skal ligge i tre måneder, og da vil grunnen ha satt seg slik at vi kan begynne å reise bygget, forteller Indergård.

Fem centimeter

I løpet av april vil all steinen være på plass, og de to øverste meterne skal ligge ut juli.

- Vi setter ut setningsmålere som måler veldig detaljert hvor mye setning det blir i grunnen. Vi regner med at det i snitt vil være rundt fem centimeter for hele området.

- Det var mye arbeid for fem centimeter?

- Det var det ikke prosjektlederen som sa, humrer Indergård og fortsetter:

- Fem centimeter hører kanskje ikke så mye ut, men det er mye når det gjelder bygg. Etter tre måneder vil de to øverste meterne bli tatt av. Da vil massen bli brukt andre steder på tomta, og danne grunnlaget for de andre byggene og kjørearealene.

Velger entreprenør

Samtidig som vekta av disse 40 000 kubikkene skal komprimere fabrikktomta, skal det kjøres inn enda mer stein, blant annet til å fylle igjen kjela.

- Vi regner med å ha fylt igjen Furumokjela i løpet av mai, sier Indergård.

Selve byggearbeidene planlegges igangsatt i løpet av august. Seks entreprenører har fått tilbud om å komme med anbud på bygging av fabrikken. I løpet av april velges én av de seks.

Jordflytting snart ferdig

Når det gjelder flyttinga av matjorda til Vormstad, skulle det vært ferdig til påske. Arbeidet er imidlertid noe forsinket.

- Vi utsatte det litt fordi det var for mye tele i den delen av jorda som gjensto. De siste lassene kjøres nå, og vi regner med å være ferdig til 15. april.

Av de 65 målene som skal bygges ut i første omgang, er 52 mål dekket med matjord.

Mellom fire og fem mill.

- Vi etablerer akkurat like mye på Vormstad som vi tar fra Furumoen. Vi har arealmålt underveis på Vormstad, og det blir 52 mål der også. Det var en del av forutsetninga at det skulle være meter mot meter.

- Hva har jordflyttingsprosjektet kostet?

- Det vil være en plass mellom fire og fem millioner, da inngår opparbeiding av arealet på Vormstad.

- Hva med støyvollen mot Orklaparken?

- Det er ingen rekkefølgebestemmelse når det gjelder støyvollen, men vi har allerede begynt å legge opp masser. Jeg tror at den vil være på plass når fabrikken tas i bruk.