Selskapet bygger godt omdømme ved å vise samfunnsansvar innen alt fra dyrevelferd til energibruk, forklarte adm. dir. Kjell Stokbakken foran siste møte i Orkdal kommunestyre.

Samfunnsansvaret omfatter også det ytre miljøet rundt et fabrikkanlegg som vil medføre store mengder trafikk og ruve kolossalt i terrenget. Først når fabrikken står der, vil du få et realistisk inntrykk av dimensjonene.

Klemt mellom fabrikken og elva går en viktig del av Orklaparken. I all sin enkelhet er Orklaparken et av de mest håndfaste resultatene av 8-millionersplanen Orkdal 2040; en tursti langs Orkla som skal fremme folkehelse og rekreasjon, og løfte fram kvalitetene ved Orkdal som et sted å bo.

På Orkanger har vi strevd i alle år med å legge til rette for at industri og bomiljø/friluftsinteresser skal kunne leve bra side om side. Forståelsen er dessverre liten i deler av det politiske miljøet, men i Gammelosen lyktes vi ved å bygge en beplantet jordvoll. Den gir effektiv skjerming.

Det politiske flertallet i Orkdal ville ikke pålegge Norsk Kylling å etablere en tilsvarende jordvoll mellom fabrikken og Orklaparken før driften starter. Det endte med et kompromiss om at jordvoll skal bygges «etter hvert som rene masser blir tilgjengelig». Dermed blir mye av ansvaret for framdriften overlatt til Norsk Kylling: Vil selskapet arbeide aktivt for å skaffe masser? Er det aktuelt å betale for transport? Er det et mål å skjerme området før oppstart?

Orklaparken skal fungere som et sted å være, ikke bare et sted å løpe gjennom for de sprekeste. Kostnadene med en jordvoll er en dråpe i havet i et prosjekt til anslagsvis 2000 millioner kroner. Norsk Kylling vil stå seg på at Orklaparken er skjermet den dagen produksjonen starter. Også slike hensyn handler om samfunnsansvar og omdømme.