En undersøkelse viser at ingen av kommunene i STs nedslagsfelt har fulgt Regjeringens oppfordring.

Oppfordringen om å utvikle kommunale veteranplaner kom i 2014, som et tiltak i Regjeringens oppfølgingsplan, forteller Stine Barclay Gaasland, kommunikasjonssjef for Forsvarets Veterantjeneste.

Størst utfordring på kommunalt nivå

Oppfordringen kommer altså i utgangspunktet fra Regjeringen, men følges opp av Forsvaret.

— Vi har laget et grunnlagsdokument som er sendt ut, sammen med mye informasjon, til kommunene, sier Gaasland og tilføyer at det også er de som følger opp og har dialogen med kommunene i etterkant.

Regjeringens oppfølgingsplan pekte på at Forsvaret de siste ti år har gjort mye for å bedre situasjonen for personellet som har deltatt i internasjonale operasjoner. Samtidig ønsket Regjeringen at sivil sektor skulle ta et større ansvar for å sikre at den enkelte får den hjelpen og støtten en trenger og har krav på. Kommunene spiller en sentral rolle i dette arbeidet og det er på kommunalt nivå utfordringene ble ansett som størst. I praksis er det i kommunene utøvelsen av det felles samfunnsansvaret vil komme til uttrykk, heter det seg i «Grunnlag for utvikling av en kommunal plan».

Kan ikke komme med pålegg

Utdrag av oppfordringen:

«Det bør legges til rette for bedre samhandling og utvikling av lokale tiltak for oppfølging og ivaretakelse av personell som har vært i internasjonal tjeneste. Kommunene oppfordres til å utarbeide kommunale eller interkommunale veteranplaner. Planene bør fokusere på behov til veteraner og deres familier, med fokus på samhandling mellom ulike kommunale aktører. Sentrale elementer i planene bør være kompetanseheving, beskrivelse av forpliktende samarbeid mellom relevante aktører, og ivaretakelse av veteraner og deres familier, som har behov for ulike tilbud.»

— Vi kan ikke pålegge kommunene noe som helst, så vi har ikke gitt noen frist. Vi har kun sendt ut tilbud/bistand, sier Gaasland

Vet ikke hvem de er

— Vi er klar over at vi er oppfordret, men vi har ikke noen plan. Vi vet heller ikke hvem det gjelder, hvem veteranene i Orkdal er.

Det sier Ellen Wahlmann, kommunalsjef for Familie og velferd i Orkdal. Hun understreker at de har et bra helsetilbud i kommunen, og tilbudet er for alle, men at veteranene på lik linje med andre selv må ta kontakt for å få hjelp. Wahlmann etterlyser samtidig en oversikt over veteranene i kommunen.

– Hadde vi fått en oversikt over de det gjelder i kommunen, en orientering fra Regjeringen, kunne vi kanskje gitt et tilbud. Det ville uansett ha blitt innenfor den tjenesten vi har, for vi har god kompetanse, og behandlingen ville blitt tilrettelagt ut fra hvert enkelt behov.

Per i dag har Orkdal kommune kun kontakt med veteranene under arrangementet 8. mai, i regi av Forsvaret, hvor ordføreren deler ut en kommunenål. Da er det Forsvaret som inviterer veteranene, kommunene får ingen oversikt på hvem som er invitert.

Glemt og ignorert

Rådmann i Hemne, Torger Aarvaag, husker å ha vært borti saken for en stund tilbake.

— Vi var innom hva vi eventuelt skulle gjøre med oppfordringen, men det ble ikke gjort noe konkret med det da, sier han.

Han tilføyer at det er fint med en påminnelse sånn at de eventuelt kan se på saken igjen.

— Det er ingen systematisk oppfølging, nei. Vi har kun det ordinære, psykiske helsevernet i kommunen som vi tilbyr alle som har behovet, også krigsveteraner, sier rådmann i Meldal, Petter Lindseth.

Han forteller at de også i Meldal gjør stas på veteranene 8. mai, og at de får tilbakemeldinger fra veteraner som setter pris på dette.

— Hittil har 23 kommuner egen plan. Vi har 30 i prosess, og noen i dialog, men det er ingen av kommunene avisa Sør-Trøndelag dekker som har en plan, sier Stine Barclay Gaasland.

Kommunalsjef i Orkdal, Ellen Wahlmann, henviser veteranene til kommunens helsetjeneste på lik linje med andre innbyggere, men lover at behandlingene vil bli tipasset hvert enkelt behov. Foto: Arkiv
Rådmann i Meldal, Petter Lindseth, er inne på tanken at de kanskje kan få til en felles plan når Orkland oppstår. Foto: Ingrid S. Hultgreen