Etter å ha fått hederlige omtale for alle bildene sine på Landkonkurransen for fotografer, har fotograf Silje Asbjørnsen hodet fullt av ideer.

Hvilken type premiering fikk du for bildene dine?

- Jeg fikk hederlig omtale for alle fire, og av fire mulige. Hederlig omtale kommer etter gull, sølv og bronse. Alternativet ville være ingenting.

Hvor høyt henger slike hederlige omtaler?

- Mange får hederlig omtale for ett eller to bilder, men det er ikke så mange som får for alle fire. Derfor er jeg svært godt fornøyd. Hederlig omtale betyr at bildene holder en høy og profesjonell standard.

Hva betyr det for deg?

- Det betyr veldig mye da det er en bekreftelse på at bildene mine og jobben jeg gjør, har en jevn standard. Jeg er ikke så opptatt av at jeg ikke fikk gull, sølv eller bronse, da det gjerne handler om juryens smak og behag. Jeg var forresten veldig enig med juryens arbeid i år.

Hvor stor er denne konkurransen?

- Det var 183 fotografer og 728 bilder som ble juryert. Jeg kom på 59. plass av 183. Selv om jeg ikke liker selvskryt, så er det veldig festlig for meg selv at jeg er bedre enn over halvparten av dem som deltok.

Hva mener du selv var spesielt med bildene dine?

- At det var ingen arrangerte prosjekt. Alle bildene var kundebilder, og det er jeg litt stolt av.

Hvor viktig er det å delta i slike konkurranser?

- Det handler om anerkjennelse og bekreftelse av at jobben du gjør, holder en høy standard.

Du deltok i kategorien bryllup, portrett og barn? Hva er et godt portrett?

- Det må skildre litt følelsen og hvem de er. Jeg er veldig på dette med stemning i bildet. Det må fortelle en historie og få folk til å lure litt på hvilke personer det er. Det skal spille på følelser og få folk til å tenke. Barn for eksempel går ikke rundt og smiler hele tida. De undrer og lurer på ting, og er kanskje litt lei seg. Men jeg sier ikke at det er feil å smile på bilder, altså.

Hvordan er det å være fotograf i dag når alle tar bilder med mobilkamera?

- Det er tøft, men folk begynner å se verdien av bilder som er tatt med kamera, og bilder som er et godt håndlaga produkt fra start til slutt, der bildene havner på veggen eller i album. Drar du til fotograf blir bildene også bevart trygt. Arkivet mitt skal bli 100 år.

Hva leser du for tida?

- Bladet Fotografi

Hva gjør du i helga?

-Den planen er løs enda. Enten er jeg sosial med venner og folk, eller så er jeg så inspirert etter landsmøtet da jeg har 10 000 ideer, og i alle fall fire håndfast prosjekter som skal gjennomføres i løpet av året. Nå er jeg på leting etter en hvithåra og en rødhåra ung dame og en herremann med skjegg.

Hva ligger hjertet ditt nærmest akkurat nå?

- Å få opplevelser og kunnskap. Jeg er skikkelig lærelysten for tida.