Hemne

Rektor ved Sodin skole, Siv Tove Sødal, sier de var forberedt på at tallet kunne bli høyt for tiendeklassingene i år.

- Vi forberedt på det, nettopp fordi vi har jobbet intensivt over lang tid med problematikk på dette trinnet. Det handler om utfordringer både på individnivå og gruppenivå som er ganske spesielle. Likevel ser vi alvorlig på tallet, som vi alltid gjør når elever føler at ting ikke er bra, sier Sødal.

- All mobbing er for mye

Hun forteller at det samme trinnet også fikk et høyt tall da de gikk i 7. klasse og var med i elevundersøkelsen. Det er 7. og 10. trinn som omfattes av den landsdekkende undersøkelsen. Skolen har imidlertid et lavt tall på 7. trinn i år, som av den grunn er unntatt offentlighet (se tabellen).

- Hvordan oppfatter du situasjonen generelt på skolen i forhold til mobbing?

- Generelt har vi ikke høye tall for mobbing. Vi gjør egne undersøkelser og gjennomfører elevundersøkelsen også på de trinnene som ikke er med på offentliggjøringa. Men all mobbing er for mye mobbing. Jeg føler ikke at skolen som helhet har et problem med mobbing, og generelt har vi gode systemer for å fange opp ting. Men det er ikke mobbefritt på Sodin, det vil dukke opp ting som vi må jobbe med, sier hun.

Ser bak tallene

Hun mener det er viktig å bryte ned tallene fra elevundersøkelsen for å gjøre en god jobb med det som ligger bak. Det har de også gjort, da skolen får tilgang til tallene i god tid før de blir offentliggjort.

- Hva gjør dere for å få bukt med mobbing på skolen?

- Vi jobber med et inkluderende skolemiljø. Det er det viktigste vi gjøre hele tida, helt fra de yngste til de eldste elevene. Det nye regelverket som kom i høst gir oss et ekstra fokus, og vi løfter opp teamet i teammøter og samtaler med foreldre og elever. Vi har det høyt opp og langt fram. Nå skal vi også vært med i noe som heter Inkluderende barnehage- og skolemiljø i regi av Udir, hvor vi har fokus på dette sammen med barnehagene, sier Sødal.

Opplever mobbing på skolen7. trinn10. trinn
Agdenes26,1%*
Hemne*17,2%
Meldal**
Orkdal6,2%9,2%
Rennebu**
Rindal*0%
Skaun**
Snillfjord**