Leder 17. april

Spennende i miljøperspektiv

Forskeren opplyser at en fabrikk vil ha behov for mellom 50 og 100 ansatte allerede ved oppstarten.

Det er bare å krysse fingrene og si lykke til

Pluss

Det ble sluppet en spennende verdensnyhet under Bergmannskonferansen på Løkken fredag, en nyhet som kan få store positive ringvirkninger for prosessindustrien i Orkdal. Lenge har det vært forsket på løsninger for å omdanne silisiumkarbid til flytende form, slik at det kan benyttes som et beskyttende overflatelag på metaller, som for eksempel flymotorer og bilmotorer. Utfordringa for forskerne har vært at silisiumkarbidet har fordampet ved termisk sprøyting, på grunn av den høye temperaturen. Under Bergmannskonferansen kunne forsker Nuria Espallargas fortelle at hun har greid kunstykke med å omdanne silisiumkarbid til flytende form.