Det ble sluppet en spennende verdensnyhet under Bergmannskonferansen på Løkken fredag, en nyhet som kan få store positive ringvirkninger for prosessindustrien i Orkdal. Lenge har det vært forsket på løsninger for å omdanne silisiumkarbid til flytende form, slik at det kan benyttes som et beskyttende overflatelag på metaller, som for eksempel flymotorer og bilmotorer. Utfordringa for forskerne har vært at silisiumkarbidet har fordampet ved termisk sprøyting, på grunn av den høye temperaturen. Under Bergmannskonferansen kunne forsker Nuria Espallargas fortelle at hun har greid kunstykke med å omdanne silisiumkarbid til flytende form.

Lenge ble testinga utført i laboratorium. De siste seks-sju månedene har man kjørt et pilotprosjekt i samarbeid med orkdalsbedriften Washington Mills. Det er smeltverket i Orkdal som har levert råstoffet, altså silisiumkarbid, til både laboratorietestinga og pilotprosjektet. Planen er å avslutte pilotprosjektet i løpet av sommeren.

I kjølvannet av dette forsningsgjennombruddet er det etablert et selskap, Serum Coating, som eventuelt skal ta neste steg, nemlig industriell produksjon. Espallargas sier til ST at det står mellom to steder hvis det blir snakk om å bygge en fabrikk - Orkanger og Herøya. Blir det bygd fabrikk på Orkanger, så vil Washington Mills bli valgt som leverandør av råstoff. Og forskeren opplyser at en fabrikk vil ha behov for mellom 50 og 100 ansatte allerede ved oppstarten.

Orkangers industrihistrorie er et eneste stort eventyr. Og skulle Serum Coating velge å bygge fabrikk på Orkanger, så vil det bli skrevet ny historie - ikke bare industriell historie, men også en historie om et stort miljøframskritt. Lykkes man med prosjektet og får satt det hele ut i industriell produksjon, vil man for eksempel kunne bygge mye lettere flymototorer, noe som igjen vil føre til redusert drivstoffbruk og dermed redusert forurensning.

Orkdals næringssjef Åge Schei har fulgt prosjektet i flere år, og har allerede sørget for at det er etablert dialog om fabrikketablering på Orkanger. Orkdal kommune er med andre ord PÅ, og historien har mer enn én gang vist hva som kan skapes på Grønøra når kommunen framstår som «partner og pådriver». Det er bare å krysse fingrene og si lykke til. Dette blir spennende!

Foto: Silje Asbjørnsen