Hemne

«Nettdating med overspenning» er tittelen på årets teateroppsetning av Røstkvervet Ungdomslag. Den er ført i penn av danske Knud Erik Meyer Ibsen, i seg selv et riktig så lovende navn i forfatterkretser. Lørdag kveld var det premiere, onsdag kveld er det en ny mulighet til å se forviklinger, misforståelser, bortforklaringer og løgner igjen.

La det være sagt med én gang: De glade amatørene på Hellandsjøen har inntatt proffenes rekker med tidenes beste forestilling lørdag kveld. Makan til driv og glitrende skuespillerprestasjoner skal man lete lenge etter. Det bør bli rift om billettene til oppsetning nummer to.

Tvilsom forretningsidé

Handlingen spinner rundt ekteparet Verner (Arne Ivar Ness) og Birthe Madsen (Liv Kristin Valaas) og deres litt anstrengte økonomi. Til dem kommer postbudet Titti (Odlaug Johanne Eide) så å si daglig med sekken full av regninger, og Verner og Birthe må virkelig være kreative for å få husholdningsregnskapet til å gå i hop.

Kreative er de for så vidt. Men forretningsideen om nettdating er heller tvilsomt. Hjemme i stua sitter paret og lager falske profiler til nettstedet; dess flere profiler, jo mer trafikk, selvsagt. De aner nok ikke konsekvensene av egne høyst tvilsomme påfunn for å lokke single til å knytte evige ekteskapsbånd.

Etter hvert får vi – ikke overraskende – bekreftet mistanken om at det i stedet ender med total fiasko og havari.

Verdensrekord

Postbudet – ei dame vi slett ikke ønsker som daglig gjest ved kjøkkenbordet – går fra å være overskeptisk til å bli overivrig på tiltaket. Denne dama skal ha kar, nær sagt koste hva det koste vil.

Når Verner samtidig arrangerer testmøte hjemme i stua med Karl Pedersen (Erik Snekvik), for øvrig en pensjonert kriminalinspektør som ikke tillater juks og fanteri, blir det som seg hør og bør forviklinger. Ikke minst fordi Verner egentlig skulle pushe svigermor Erna (Anne Marie Lenes) på Pedersen. Verner må ta hastebeslutninger hele tiden etter hvert som forutsetningene endres.

Dattera i huset Silje (Gunn Anita Edvardsen) lukter muffens på lang lei, og så kommer for sikkerhets skyld også Paul (Harald Holm) – han med «høy lillefingerføring» og catchy nordlendingsdialekt – og Sven (Jørund Heim) i hus for å krydre opplegget. Og bedre blir det ikke.

Verner på sin side setter trolig verdensrekord i løgner og bortforklaringer for å forsvare alle tabbene og feilvurderingene sine.

Happy ending?

Ensemblet på scenen består av kun åtte personer. De utviser et imponerende samspill. Vi har etter tidligere teateroppsetninger nevnt, nesten til det kjedsommelige, den perfekte timinga i alt som skjer. Vi gjentar det igjen. Dette er fjellstøtt. Gjengen oser av trygghet.

Imponerende er også tekstformidlinga. Her er det ingen som snubler eller må ta betenkningstid før neste replikk. Det eneste som kan få deg til å miste et godt poeng eller to, er kontinuerlig og høylytt latter fra salen.

Det kan bli litt urettferdig å trekke fram enkeltpersoner, men samtidig blir det også urettferdig ikke å nevne Arne Ivar Ness spesielt. Han er et supertalent på scenen, og med sin tilstedeværelse – i dobbelt forstand – i minst 70 av de 75 minuttene forestillinga varer, er han selve drivkrafta og motoren i det hele.

Og om det ble en klassisk happy ending, får den enkelte som overvar forestillinga bedømme selv.

Hjemvendt suksess

Ros fortjener også den såkalte attomgjengen, som har sørget for sminke, kostymer, kulisser, lyd og lys. Selvsagt er dette viktige ingredienser for et godt sluttprodukt.

Og ikke minst har Andreas Ven Langø greid det igjen. Han har vært instruktør, og har altså nok en gang satt sin signatur på forestillinga og karakterene. Han har hatt samme rolle i flere oppsetninger i kultursjangeren etter at han flyttet hjem til Hemne i fjor, og har vist en magisk evne til å få fram det aller beste i alle han jobber med, noe også referansene til de mange oppdragene han har fått i løpet så kort tid tyder på.

Best på landet

Undertegnede anmelder kan påberope seg å ha sett samtlige oppsetninger av Røstkvervet Ungdomslag. Og selv om det både tidsmessig og i forskjeller på de ulike oppsetningene er vanskelig å lage ei rankingliste, havner Nettdating med overspenning på førsteplass.

Det er nesten fristende å tjuvlåne ei melding på Facebook fra en tilhører etter forestillinga: Du træng itj å reis te by'n for å få underholdning av topp kvalitet.

Flere bilder på avisa-st.no

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300

En hysterisk scene med Karl Pedersen (Erik Snekvik) og Erna (Anne Marie Lenes) der problemet er å få den opp - toppa på flaska, selvsagt...
Sven (Jørund Heim) og Titti (Odlaug Johanne Eide) fikk etter hvert også litt nærkontakt.