Orkdal kommune planlegger å felle fire trær i krysset Mostargata-Bårdshaugveien. Det er det ikke alle som er like glade for.

Geir Bakken i Mostargata melder om fire trær som skal felles utenfor et hus eid av Orkdal kommune. Han opplyser at årsaken er naboklager, noe han synes er litt snedig, da han er den eneste naboen med direkte utsikt til huset. Og han har ikke klaget.

— Jeg har ikkke klaget på trærne, men vil gjerne klage på at de skal felles, sier han til ST.

Hjemmekjære unger

I et av trærne holder en skjære til med reiret sitt, og i hekketiden er alle fugler fredet. Skjæra (Pica pica) legger eggene sine i april-mai, og rugetiden er på 17 til 19 dager. Ungene blir i redet i 22 til 27 dager, så hele hekkeperioden er altså på 39 til 46 dager. Skjæreungene er for øvrig avhengig av foreldrene i flere uker fremover (til de er omtrent 80 dager gamle).

Unngå unødig skade

— Trærne ble plantet da de bygde huset, de må jo være rundt 70 år gamle. Og de furuene er så fine, sier Bakken, som har vært i kontakt med Mads Løkeland, SV-politiker og miljøforkjemper, som skulle ta opp saken i neste møte hos Naturvernforbundet i orklaregionen.

Løkeland forteller at selv om skjæra er en vanlig fugl, så skal den ikke bli forstyrret i hekketiden. Naturmangfoldloven §15 sier: «Ved enhver aktivitet skal unødig skade og lidelse på viltlevende dyr og deres reir, bo eller hi unngås.».

— Det vil i prinsippet si at i hekketiden skal man unngå «unødig skade», selv om det dreier seg om skjæra. Dette vil i alle fall si at kommunen må vente til hekketida er over før det blir hogging, og da blir det tid til å tenke seg om, forteller Løkeland til ST, som selv skal ta seg en tur for å se hvordan det ser ut.

Løkeland forteller videre at han tok kontakt med kommunen og siterte loven for dem.

— Men om de hører på meg, vet jeg ikke, sier han.

— Om naboen gjerne vil beholde disse trærne, så bør de legge vekt på det, avslutter Løkeland.

Gjorde det med glede

Ifølge Gro Eli Eggen Opøyen, avdelingsingeniør / fagleder bygg i Orkdal kommune, skal trærne felles, og de har malt røde kryss på trærne som skal tas. Bakken malte over med hvitfarge, noe som betegnes som ulovlig.

— Jeg gjorde det med glede, forteller Bakken.

— Tekniske tjenester ønsker å felle fire trær på kommunal eiendom ved en kommunal bolig, da de er meget store, og medfører mye nedfall av bar og lauv på både tak, eiendom, og veibane, forteller Opøyen til ST. Dette er også gamle trær, hvor spesielt det ene kuver veldig, og vi er derfor usikre på hvor mye trærne tåler. På grunn av størrelsen på trærne og nærheten til bebyggelse rundt, vil det kunne ha meget store konsekvenser dersom ett eller flere av disse skulle falle ved neste storm.

Oppe med lift

— En kar fra kommunen var her med lift. Vedkommende løftet seg opp til toppen av treet for å se etter skjæra, forteller Bakken til ST.

— Vi har oppe med lift for å se om dette stemmer, og det er kun et gammelt reir i ett av trærne. Det er ingen tegn til aktivitet der, og reiret er åpenbart ikke laget i år. Vi kan derfor ikke se at nedtaking av disse trærne strider imot regelverket, avslutter Opøyen.

Et poeng med kråkefugler som skjærer, er at de bruker det samme reiret år etter år, og reparerer det. Bakken forteller at han har sett skjæra fly opp i treet med kvister, og går derfor ut fra at den holder på å forberede seg på hekking.

Grønnstruktur?

Et spørsmål som kommer opp er om fellingen av disse trærne i Mostargata – for øvrig en gate med generelt få trær – vil være i strid med Orkdal kommunes grønnstrukturplan, som blant annet innebærer private hager.

— Nedtaking av enkelttrær på boligtomter i villastrøk strider ikke mot grønnstrukturplanen fra 2010, slår rådgiver for plan og forvaltning, Atle Wormdal, fast.

Oppdatering onsdag 18. april: Trærne ble felt denne morgenen.

Geir Bakken er ikke særlig fornøyd med at Orkdal kommune planlegger å felle fire trær på nabotomta.
Her holder skjæra til.