Hemne

Odd Jarle Svanem sier Hemne har fått en hastesak på nakken etter at det ble innført restriksjoner på vannforbruk sist tirsdag.

— Jeg vet at Tekniske tjenester jobber med å få gjort klar en sak til politisk behandling, sier Svanem.

— Vi jobber med saken, og har som mål å fremme den for politisk behandling i mai, sier enhetsleder Magne Jøran Belsvik.

Svekket brannberedskap

Restriksjonene er en forlengelse av situasjonen som oppsto like før påske. Da kjørte brannvesenets tankbiler i skytteltrafikk fra Rovatnet til vannanlegget på Eide med vann. Det måtte «kunstig åndedrett» til for å produsere nok vann.

— Dette skjedde etter en vedvarende kuldeperiode, men slik kan vi ikke ha det, sier Svanem.

Vannet ble pumpet inn for rensing før det gikk ut på nettet. Et stort antall tankbiler ble brukt.

— Vi måtte leie tankbiler fra brannvesenet i både Aure og Halsa. Det var faktisk svekket brannberedskap i disse to kommunene mens transporten pågikk, sier Svanem.

Ledning rundt vatnet

Rovatnet var tidligere vannkilde for Kyrksæterøra og områdene rundt. Nå kan det igjen bli løsningen.

— Det kan se ut som Rovatnet er det mest aktuelle alternativet. Vi har allerede utredet Rennsjøen på grensa til Aure, men det blir for kostbart, sier ordføreren.

Det vil også koste å ta i bruk Rovatnet igjen.

— Det er selvsagt nok vann i Rovatnet, men med mange spredte avløp må vi bygge en avskjærende kloakkledning rundt hele vatnet. Da har vi en stor kostnad før bygging av nytt vannanlegg har startet, sier Magne Jøran Belsvik.

Ca 1000 kroner mer

Det kan også bli et spørsmål om hvem som tar regninga.

— Vi har et ansvar for dem som driver næring, først og fremst landbruk, langs Rovatnet. Vi vet ikke hvordan de vil stille seg til eventuelt å bli pålagt kostbare tiltak for å sikre kommunens vannkilde. Det kan bli et dilemma, sier Odd Jarle Svanem.

— Men det blir udiskutabelt dyrere for abonnentene å etablere ny vannkilde?

— Ja, dette skjer etter selvkostprinsippet. Det vil si at abonnenten betaler det det koster. Et grovt anslag kan være en tusenlapp mer i året i første omgang, antyder ordføreren.

Kan bli koblet fra

Restriksjonen som nå er innført, varaer helt til ny vannkilde er på plass. Belsvik tror folk vil overholde påbudet.

— Dette er hjemlet i abonnementsvilkårene, og vi tror folk vil respektere det. Det er tross alt luksus å spyle gårds- og parkeringsplasser med renset drikkevann, sier han.

— Og de som likevel gir blaffen?

— I ytterste konsekvens har vi da en mulighet til å koble fra vannet til kunder som ikke overholder pålegget, men det er en litt utenkelig situasjon.

Risiko for e.coli

Dersom ledningsnettet tappes helt tomt, vil det bli skikkelig krise.

— Da nærmer vi oss unntakstilstand, og det vil bli fare for liv og helse, og aktører som driver næring vil få store problemer. Da kommer vi i en situasjon der vi må innføre kokepåbud i veldig lang tid for å hindre infisering og risiko for blant annet e.coli i vannet, sier Belsvik.

— Hva med Hemne helsesenter i en slik situasjon?

— De vil være sikret vann ved bruk av tankbiler.

Per i dag er ikke situasjonen kritisk, sier han.

— Det er ikke prekært. Det som skjer er at vi ikke greier å produsere nok vann på dagtid sett i forhold til forbruket. Derfor må magasinene fylles opp på natta til neste dags forbruk. Derfor er det også viktig at folk respekterer restriksjonen som er innført og ikke sløser med vannet.

Om lag 3000 mennesker – anslagsvis 70 prosent av innbyggerne i Hemne – er tilknyttet Eidsneset vannverk.

Rundt 100 mill.

For Odd Jarle Svanem er det nå aller viktigst å se langt framover.

— Mange var skeptisk til å etablere Eide som vannkilde da dette ble vedtatt for mange år siden. Det viser seg nå at det faktisk var feil å velge denne kilden. I ettertid har det vært diskutert å gå til søksmål mot rådgivningsselskapet vi benyttet, men det viser seg at saken er foreldet. Det som er viktig nå er å forsikre oss om at vi får en sikker vannkilde, sier Svanem.

Investeringene kan komme opp i – eller i hvert fall nærme seg – 100 millioner kroner.

— Det er vanskelig å anslå eksakt pris, men vi kan komme opp i tresifret millionbeløp, sier Belsvik.

Ei slik investering vil også kunne gå ut over andre investeringer.

— Vi har én pott med penger som ikke kan brukes to ganger, så vi kan ikke utelukke at investering i ny vannkilde kan komme til å gå på bekostning av andre ting, sier Odd Jarle Svanem.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300

Enhetsleder Magne Jøran Belsvik ved Tekniske tjenester utelukker ikke en prislapp i størrelsesorden 100 millioner kroner. Foto: John M. Myrhaug