Inger Amalie Trønnes seg nødt til å avvikle håndarbeidsbutikken Nye Grotten på Svorkmo etter 2,5 års drift.

- Det er ikke liv laga. Det er for stor konkurranse fra nettbutikker, som hele tida kan kjøre tilbud. Det er veldig mange nettbutikker på håndarbeidsfronten nå, og jeg har ikke mulighet til å henge med på tilbudene deres. Jeg har ikke tatt meg ut lønn i det hele tatt på 2,5 år, så jeg var bare nødt til å ta beslutningen. Jeg kan ikke leve på sparepenger lenger, sier Trønnes.

Hun overtok butikken Grotten på Fannrem etter Ellen Steinshaug i november 2015. Året etter, i november 2016, flyttet hun med seg Nye Grotten til heimplassen Svorkmo. En av årsakene var billigere husleie på Svorkmo, i bygget hvor også Joker holder til.

Fikk hjerteinfarkt

Hun sier det gjorde vondt å ta valget om å legge ned, spesielt med tanke på de mange trofaste, trivelige kundene hun har hatt.

- Jeg bestemte meg i påska. Da jeg la ut beskjeden på Facebook 1. april, var det mange som trodde det var aprilsnarr. Det var det dessverre ikke. Jeg skulle gjerne drevet videre for de trofaste kundene mine, men samtidig var det også godt da avgjørelsen var tatt. Det er ikke godt å gå hjem fra jobb hver dag og tenke på at det ikke kommer inn nok penger, sier Trønnes.

I tillegg var også en personlig hendelse med på å utløse det endelige valget: I november i fjor fikk hun hjerteinfarkt.

- Jeg ble litt skremt da. Men jeg var tilbake på jobb etter ei uke, måtte jo ikke tape inntekter. Jeg burde tenkt på meg selv og lagt ned allerede da. Butikken var ikke mer liv laga på november enn den er nå. Men jeg ville liksom ha med meg sesongen for å se om det snudde, sier hun.

LES OGSÅ: Sosial møteplass på Svorkmo

Samhold

25. april stenger hun dørene for godt. Hun må ut av lokalet for å slippe å betale husleie unødvendig lenge.

- Hvilke planer har du videre?

- Nå skal jeg ta meg en pause fram til jeg skal på hjerterehabilitering på Røros i sommer. Dette er trist, og jeg skulle ønske det gikk an å drive butikken. Samtidig er det mange håndarbeidsbutikker som er på samme vei som meg. En selger som nylig var innom hos meg kunne forteller at han stadig mister kunder som legger ned butikkene sier, sier Trønnes.

Hun kommer til å savne samholdet, prat med kunder og strikkekafeen som hun arrangerte i butikken hver uke.

- Det var en butikk hvor folk kunne komme inn og prate og få hjelp. Det var ikke det jaget som er på store sentre. Kundene kunne få en kaffekopp, og jeg kunne bety en forskjell slik at de gikk hjem med et smil, sier Trønnes.

Fulgte drømmen

- Du hadde en sosial funksjon i bygda, som du ikke nødvendigvis tjente så mye penger på?

- Ja, det kan du vel si. Det betydde mye å utgjøre en forskjell. Men vi skal forsette med strikkekafeen, kanskje på skolen eller kanskje hjemme hos meg. Det er blitt et viktig samlingspunkt, hvor det kommer damer helt fra Å, sier hun.

Selv om hun blir sittende igjen med gjeld etter at tok over butikken, er hun glad for at hun fulgte sin store drøm om å drive butikk. Noen ganger er det bedre å ha prøvd, enn å angre på at man ikke prøvde.

Trønnes kan også røpe hvem som tar over lokalet etter henne på Svorkmo: Skjønnhets- og velværesalongen Bare Beauty, som drives av Lene Reppe og Eva Sæther, flytter fra Orkanger og inn i bygget.