Med et voldsomt drønn møtte bilen bakken i 70 km/t. Føreren ble erklært død på stedet, tatt ut av vraket og kjørt bort i en likbil.

- Vi er overrasket over hvor store skader bilen fikk i kollisjonen. Dette gjorde inntrykk, sier Simen Lund (15) fra Børsa og Herman Helgetun Langfoss (15) fra Buvika, begge elever i 10. trinn ved Skaun ungdomsskole.

Tirsdag og onsdag fikk elever fra 10. trinn i Orkdal, Skaun, Agdenes og Meldal en intensiv trafikksikkerhetsopplæring da Orkdal kommune for niende år på rad inviterte til trafikksikkerhetsdager, i samarbeid med blant annet alle nødetater (brann, politi og ambulanse), Statens vegvesen, Trygg Trafikk og Sør-Trøndelag Personskadeforening.

Bevisstgjøring

- Dette gjør vi for å bevisstgjøre elevene om hva som kan skje i trafikken. Disse dagene handler om å tørre å si fra om at det må kjøres saktere hvis du sitter på bil i stor hastighet, det handler om å forstå konsekvenser og ikke minst høre sterke historier, forteller Otto Uthus i Orkdal kommune.

Seansen startet begge dager med et bildropp fra 20 meter.

- Det simulerer en kollisjon i 70 km/t. Det er fifty-fifty prosent sjanse for å overleve noe sånt, sier brannsjef Leif Harald Bremnes.

Enorm energi

Elevene fikk se hvor mye energi som er i sving, og hvor stor skade bilen fikk. Etter «kollisjonen» ble en tilfeldig elev plassert i bilvraket, deretter startet en redningsaksjon med nødetatene. Sjåføren i vraket ble til slutt erklært omkommet, og en likbil kom og hentet ham.

Etter redningsaksjonen gikk elevene rundt på ulike poster. Her fikk de blant annet høre Gunn-Mari Simonsen Bach fra Vormstad som fortalte historien fra 2004 da sønnen, sammen med to andre, omkom i en frontkollisjon på fylkesvei 65 på Kårmo i Orkdal.

Lærerikt

Lund og Langfoss fra Skaun-skolen konkluderte med at dagen ville bli lærerik og interessant.

- Vil dere bli mer bevisste i trafikken når dere selv skal begynne å kjøre bil?

- Ja, vi tror det, sier de.

- En slik dag gjør inntrykk på oss, og vi blir nok litt ekstra aktsomme når vi selv skal begynne å kjøre bil. Vi vil nok tenke oss godt om etter dette, sier et par jenter fra Grøtte skole.

I Orkdal, Skaun og Snillfjord kommuner har de årlig mellom 70 og 90 trafikkulykker, har brannsjef Bremnes tidligere fortalt.

PS! Se video fra bildroppet på avisa-st.no.

- Vi er overrasket over hvor store skader bilen fikk i kollisjonen. Dette gjorde inntrykk, sier Simen Lund (15) fra Børsa og Herman Helgetun Langfoss (15) fra Buvika, begge elever i 10. trinn ved Skaun ungdomsskole. Foto: Øyvind Brostrøm
Seansen startet begge dager med et bildropp fra 20 meter. Det simulerte en kollisjon i 70 km/t. Foto: Øyvind Brostrøm