– Det er spennende dager, og dette blir veldig bra. Vi begynner å få et avtrykk av bygget, sier rådgiver i Skaun kommune, Sigve Laugsand, innledningsvis.

Det var i 2017 at kommunestyret i Skaun vedtok å bygge ny ungdomsskole til 339 millioner kroner i Børsa sentrum. Men kostnadene har så langt blitt høyere enn forventet.

– Vi har brukt fire millioner ekstra til nå, så vi må stramme inn økonomien, råder Laugsand.

Den nye ungdomsskolen skal ha plass til cirka 700 elever.

Må passe på pengebruken

Kommunen har satt av 16 millioner i reserverte midler, noe som er mindre enn da kommunen bygde skole i Buvika.

– Det betyr at vi står igjen med 12 millioner. Det er ikke mye. Det betyr at vi må passe mer på fremover, sier Laugsand.

Frem til nå har arbeidet i all hovedsak bestått av grunnarbeid. I disse tider skal byggingen av fasaden ta til.

– Vi har større valgforhold med det som skal bygges over bakken.

Rådgiveren ramser opp uforutsette utgifter i forbindelse med grunnarbeid, planendringer, blant annet til sykkelparkering, nødstrøm til idrettshallen og høyere utgifter i forbindelse med søppelkontainere, som årsak til økte kostnader.

Forsinket

Utfordringer med grunnarbeidet er også årsaken til at byggingen av skolen har blitt noe forsinket.

– Det har vært jobbet lenge med grunnarbeidet. Vi er to uker etter tempoplanen, og det er vi ikke fornøyde med. Kulda har gjort det vanskeligere. Forsinkelsen skyldes blant annet legging av en kabel der vi måtte vente på mildvær, sier Laugsand.

– I tillegg er vi litt forsinket på prosjektering, men entreprenøren tror det skal være mulig å ta igjen noe av den tapte tiden.

Den nye ungdomsskolen skal ha plass til cirka 700 elever.

I tillegg til å huse ungdomsskole skal bygget også inneholde bibliotek, idrettshall, musikkrom, frivilligsentral, for å nevne noe, i det som på mange måter blir Børsa sentrums kulturelle hjerte.

For å innrede skole med møbler og idrettshall med utstyr har kommunen engasjert interiørarkitekt.

– Vi er tidlig ute med å tenkte på inventar på skolen. Det tror jeg er lurt av oss, for det har vært stressende tidligere, sier Laugsand.

Det er Veidekke AS som har fått i oppdrag å bygge skolen som skal få plass til omtrent 700 elever, etter å ha vunnet anbudsrunden med sitt bidrag «Tangenten».

Navn?

Noe navn på idrettshallen, som er en del av byggeprosjektet, er foreløpig ikke vedtatt.

– Når det gjelder navn har navnekomitéen bedt kulturenheten om å komme med forslag til navn på hallen utover ungdomsskole - og det har kommet inn forslag. Det er HOKU (Helse-, oppvekst- og kulturutvalget) som skal fatte vedtak om navn på hallen, presiserer Laugsand.

Skolen skal etter planen stå klar i juni 2019, det vil si til starten av skoleåret 2019/20.