I mangel på tilbud har Lise Fosmo i samarbeid med Ragnhild Mølmen opprettet egen selvhjelpsgruppe for dem som har mistet ett eller flere barn.

— Vi har døra åpen, og ønsker at alle som trenger det skal ta kontakt, sier Lise Fosmo.

Tok tak selv

Da Lise opplevde at det ikke fantes særlig hjelp for dem som har mistet ett eller flere barn, fant hun ut at hun like godt kunne opprette en gruppe selv. Hun ønsket at andre i samme situasjon skulle få hjelp tidligere.

— Tanken på ei selvhjelpsgruppe startet egentlig i 2016, når jeg selv hadde kreft, sier Lise.

Så ble hun selv erklært frisk, mens datteren på 13 år fikk kreft og døde bare én måned etter stilt diagnose. Da ble behovet enda større.

— Jeg hadde kontakt med Skaun kommunes kreftsykepleier, Liv Ågot Hågensen, i løpet av Emmas siste dager. Når Emma døde spurte jeg Liv om hun kjente noen i samme situasjon som jeg kunne snakke med. Men hun har jo taushetsplikt.

I løpet av tiden Emma var på kreftavdelingen møttes Lise og Ragnhild Mølmen. Ragnhilds datter, Ina, var også kreftsyk, og de rakk akkurat å feire 4-års dagen før hun døde. Både Lise og Ragnhild følte behov for å snakke med noen som forsto.

— Når Ina døde noen måneder etter Emma begynte Ragnhild og jeg å gå turer sammen. Da begynte ballen å rulle, sier Lise.

Sammen organiserer de nå treffene til gruppa. Siste tirsdag i hver måned treffes de på Årvak i Børsa.

— Etter gruppa ble opprettet har Hågensen formidlet til flere at vi finnes, og dermed når vi ut til en del som trenger det, sier Lise.

«Vi ler og gråter sammen»

Hågensen har selv valgt å være med på en del av treffene, og bruker sin kompetanse i selvhjelpsgruppa.

— I denne gruppa er det trygt å dele tanker, og alle opplever at de «rare tankene» er normale, sier hun.

«Treffpunkt Skaun – veien videre» er ingen sorggruppe i den forstand at sorgen skal dyrkes, men den skal bearbeides og gruppen skal hjelpe hverandre å gå videre.

— Vi ler også, så kommer det en tåre. Vi får løsnet på tøffe ting, lufter og ser fremover, sier Lise.

— Vi prater konstant. Tør å stille de vanskelige spørsmålene. Snakker om ungene våre, om merkedager som bursdag, jul, høytider og dødsdager, sier Ragnhild, og tilføyer at de også er på graven til ungene – og i noen tilfeller passer på hverandres graver.

Lise understreker at dette er en gruppe for alle som vil komme seg videre etter og har mistet ett eller flere barn, uansett når og hvordan.

— Blir det for voldsomt å komme ny rett på et møte, så er det mulig å treffe bare én den første gangen, sier hun.

— Denne gruppa er gull verdt! sier Ragnhild.

Kontaktperson for «Treffpunkt Skaun – veien videre» er Lise Fosmo, Buvika, som kan treffes på telefon 95553003. De har også en egen, lukket, facebookgruppe med samme navn.

Toril.Langmo.Skjetne@avisa-st.no

48001020