Navn: Roald Tangvik

Bor: Ingdalen, Agdenes

Jobber med: Daglig leder i Tangvik transport

Aktuell for: Rammes av forslaget om å stenge E39 i ett år

Hva var din første reaksjon da du hørte forslaget om å stenge E39 i ett år?

- Jeg trodde ikke noe på det. Trodde det var en aprilspøk. Det er helt vanvittig at det går an å komme opp med et sånt forslag. Det tyder på en ufattelig udyktighet hos Statens vegvesen. Jeg tror ikke folk aner konsekvensene hvis alle tunnelene på E39 blir stengt i rushtida. Det kommer til å gå liv – jeg tør ikke tenke på. Jeg både skriker og flirer, det er tragikomisk!

Hvilke konsekvenser får det for dere om tunnelene stenges i ett år?

- Vi kommer til å tape vanvittig med penger. Vi driver i en bransje som er helt marginal, hvor vi skal konkurrere med utenlandske transportører. Vi er presset på alle bauer og kanter fra før, norsk transportnæring går snart dukken. Dette blir en kjempestor utgift for oss. Det tar cirka 20 min lengre å kjøre gammelveien, og vi må regne en halvtime ekstra i rushtida. Det vil si en time ekstra tur-retur Trondheim. I tillegg kommer slitasjen på biler.

Hvor mye ekstra utgifter vil en stenging påføre dere?

- Vi har 30 turer inn til byen hvert døgn. Det blir 30 timer ekstra kjøring i døgnet, fem dager i uka i ett år. En time koster mellom 500–700 kroner med en lastebil. Sjåføren skal ha lønn uansett, men vi får ikke mer betalt. Vi har faste kontrakter.

Er det bedre for dere om veien er nattestengt i 1,5 år i stedet for døgnstengt i ett år?

- Ja, det er selvfølgelig mye bedre. Vi er vant til at den er stengt to netter hver uke til vanlig også, det har den vært i all sin tid. Den har vært mye stengt om natta, og det har vi klaget på. Firmaet mitt har betalt 5,5 millioner kroner i bompenger på veien i årenes løp, og det er et forsiktig anslag. Vi har betalt for oss, og vi finner oss ikke i dette. Jeg kommer til å politianmelde ledelsen i Statens vegvesen hvis de stenger E39. Jeg får sparken hvis jeg ikke gjør jobben min, men vegvesenet kan bare ture fram!

Hvordan ser du på å bruke fylkesvei 800 i stedet?

- Vi skal greie det vi som er vant til den veien. Men det er ikke bare orkdalinger på veien, det er også mange utenlandske vogntogsjåfører som ikke er vant til veien. Jeg frykter det blir fryktelig mye stopp, ulykker og at det vil gå forferdelig sent. Folk kommer for sent på arbeid eller sent hjem etter arbeid. Stenges veien i ett år, kommer sjefen i Statens vegvesen i Guinness rekordbok for idioti.

Hva vil du si til dem som skal ta avgjørelsen angående stenging av veien?

- Dette var en dårlig aprilspøk, og jeg håper dere har en bedre en neste år! Nå har vi kjørt i kø i timevis på grunn av arbeidene på Klett, og så kommer dette rett etterpå?

Hva leser du for tida?

- Macbeth av Jo Nesbø.

Hva gjør du i helga?

- Da skal jeg ordne ved og dra på en fest med Nashville i Lensvik.

Hva ligger hjertet ditt nærmest akkurat nå?

- Familien.