Det sier en glad og fornøyd Edvin Monseth, treneren og eieren av Five Stars Genius, som tok årets og karrierens andre seier på Leangen mandag. Men hesten har ikke alltid gjort eieren glad, fram til i år har det stort sett bare vært prakk og skuffelser.

- Hesten har galoppert i rundt 60 prosent av løpene den har startet, og i fjor var jeg veldig nær ved å kvitte meg med han. Han var jo flinkere til å galoppere enn å trave. Jeg satte etter hvert hesten på stallen til Torkil Steinshaug, som klarte å overtale meg til å ikke gi ham opp. «Dette skal vi fikse», sa han, uten at jeg trodde noe særlig på at det var mulig å fikse noe som helst. Hesten hadde jo galoppert i første sving stort sett hver gang, forteller Monseth.

Årets andre seier

Men 71-åringen lot seg overtale, noe han i dag ikke angrer på. En del justeringer er blitt gjort, og i vinter har hesten framstått mer og mer stabilt. Dermed har også resultatene kommet. Karrierens første seier kom i mars, og mandag var det duket for årets andre, etter å ha tatt teten fra start og siden ha full kontroll over forestillingen. I tillegg leverte hesten et råsterkt løp til tredje i V75 på Leangen nylig, og årskontoen har allerede passert 60 000 kroner.

Vant 18 totoløp

Edvin Monseth er ingen nybegynner i travet. Det hele startet i 1988 da sønnen Ingvar handlet inn en kaldblodshest fra den nå avdøde travnestoren, Hans P. Kvåle.

- Hesten trengte selskap, og dermed kjøpte jeg en varmblods, som egentlig skulle slaktes dagen etterpå. Hesten ble aldri noen stjerne, men tjente rundt 60 000 kroner og travet inn masse sølv på lokalkjøringene. Dermed var jeg i gang, forteller Monseth.

Tre år senere skulle Monseth imidlertid få sin stjerne. Da kjøpte han nemlig Why Not Hoff på åringsauksjonen, og hesten skulle vise seg å bli et godt investeringsobjekt. Hesten vant hele 18 totoløp, derav tre V75-løp, og tjente nesten en halv million kroner.

Fornøyd

Nå skal det nok litt til før Five Stars Genius blir en like stor stjerne og seiersmaskin som Why Not Hoff, men Monseth er uansett strålende fornøyd med det som hesten har vist så langt i år.

- Det blir lettere å motive seg når det går godt. Og nå er sommeren rett rundt hjørnet, så nå ser det meste mye lysere ut, forteller Monseth, som i mange år var stallmann hos tidligere travtrener Jarle Morten Sørmo, og som nå holder til på stallen til Torkil Steinshaug.

God Caviar

Erik Morten Garberg er en annen orkdaling som hadde god grunn til å være fornøyd mandag. Han eier og trener nemlig Gjølmes Caviar, som hans bror, travtrener Bjørn Garberg, loset inn til årets første og karrierens fjerde seier.

Fornøyd var nok også far og datter John Einar og Silje D. Theodorsen, som var vitne til at seiersmaskina Valley Ivan tok årets femte seier. I sulkyen satt Inge Melby.

Samme Melby kusket også Theodorsen-traveren Lailtas Coktail, som debuterte for sin nye eier med en sterk andrepremie.

Gode toere mandag, var også Tøff og Vikingrappen, mens rindalingen Stormare og meldalshoppa Pave Jerkila tok fine tredjeplasser.

Lokale resultater:

1. løp: 2) Tøff 1.27,6, 3) Pave Jerkila 1.29,4, 4) Varg Kongen 1.30,8g

2. løp: 2) Vikingrappen 1.34,7

3. løp: 5) Rapido GT 1.16,1g

4. løp: 1) Five Stars Genius 1.16,7, 3) Daddy's Angel 1.17,0

5. løp: 3) Stormare 1.30,5, 4) Il Oda 1.29,8

6. løp: 5) Justasecond 1.18,6

7. løp: 1) Valley Ivan 1.15,1, 5) Bakkmo Bosse 1.15,9, 7) Hidden Secret1.15,9

8. løp: 6) Red Hot Fire IV 1.16,9

9. løp: 2) Lalitas Coktail 1.18,9

10. løp: 4) Vill Modin 1.33,2

Anders.Morken@avisa-st.no

952 52 261