Orkdal

Onsdag skal utredning av nytt bibliotek og kinosenter nok en gang behandles politisk, denne gang i formannskapet. Det er tydelig at for hver gang denne saken behandles, svekkes flertallets klare ønske om at et slikt senter legges på Rømme.

Og det kan se ut til at det er gode grunner til det.

Oppsummering

Først en liten oppsummering:

  • I 2010 vedtok kommunestyret at ei eventuell videreutvikling av kulturhuset skal skje i tilknytning til dagens kulturhus på Bårdshaug.

  • I fjor kom Salvesen & Thams med ideen om et bibliotek-/kinosenter på Rømme, med forslag om at Orkdal kommune kan være leietaker.

  • I kjølvannet av dette, ble det utover fjoråret tydelig at det beveget seg mot et politisk flertall for en slik løsning.

  • I oktober i fjor la On arkitekter og ingeniører fram forslag til et romprogram for kulturhus og kino på Bårdshaug i tilknytning til dagens kulturhus. Det ble antydet en pris på 134 millioner kroner.

  • Flere uttrykte bekymring for at ei slik utbygging kunne komme til å «bygge inn» Thams-paviljongen.

  • I november 2017 bestilte formannskapet en sak fra rådmannen om videre framdrift, og både plassering og innhold skulle være en del av utredninga.

  • I mars i år kom saken til politisk behandling. Rådmannen hadde allerede involvert Salvesen & Thams i utredningsarbeidet, og det ble foreslått et videre samarbeid, der både Bårdshaug og Rømme skulle vurderes.

  • 14. mars vedtok kulturutvalget, etter forslag fra Torstein Larsen, å skille ut kulturhusdelen fra utredninga, og at kinosenter og bibliotek skulle ligge på Rømme.

  • 21. mars ble saken behandlet i formannskapet. På et møte med kvelden i forveien hadde flertallsgruppa kommet fram til et noe «utvannet» forslag om at saken skulle utredes, og at man skulle ta stilling til realitetene i saken, ikke minst økonomiske konsekvenser, i forbindelse med budsjettarbeidet til høsten. Dette ble enstemmig vedtatt. Samme vedtak ble fattet i kommunestyret 4. april.

  • I vedtaket heter det også: «Det må avklares om et slikt samarbeid (med Salvesen & Thams, red. anm.) er i tråd med bestemmelsene om offentlige anskaffelser.»

Flere endringer

Det er dette siste punktet som er bakgrunnen for at saken tas opp i formannskapet førstkommende onsdag.

Rådmannens saksframlegg avviker på flere sentrale punkter fra det som ble vedtatt i kommunestyret den 4. april.

  • Det presiseres at utredningsbeløpet på 774 000 kroner ikke nødvendigvis skal brukes i sin helhet til å utrede kino/bibliotek. - Restmidler brukes til planlegging av nytt kulturhus i Orkdal/Orkland, skriver rådmannen.

  • Orkdal kommune skal stå for utredningsarbeidet alene. Formuleringene om samarbeid med Salvesen & Thams er derfor tatt ut.

  • Kommunestyrets vedtak om at rådmannen skal utrede et prosjekt på Rømme, er endret slik at det står sentrum i stedet for Rømme.

Bakgrunnen for endringene er at Orkdal kommune ikke ønsker å havne i en situasjon der man kommer i konflikt med lov om offentlige anskaffelser.

Avklaringer

Det er kommunens jurist, Marit Ingvaldsen Risvaag, som har utarbeidet saksframlegget. Hun sier til ST at det må noen avklaringer som må på plass:

- Vi må avklare om dette er snakk om et leieforhold eller en bygge- og anleggskontrakt. Snakker vi om det siste, trår lov om offentlige anskaffelser inn. Det samme kan en leiekontrakt gjøre dersom den er langvarig, og dersom det ligger en opsjon om senere kjøp.

- I saksframlegget har du byttet ut Rømme med sentrum. Hva er bakgrunnen for det, Risvaag?

- Sentrum er her benyttet i stede for Rømme for ikke å knytte vurderingene opp mot kun ei tomt, jamfør de uheldige konsekvensene det kan ha for deltakelse i et senere prosjekt. Hva som skal legges til grunn som område for vurdering av plassering for kino, må framgå av utredninga, sier Risvaag.

Når rådmannen foreslår å utrede videre alene, uten Salvesen & Thams, kan det oppfattes som en ulempe for Salvesen & Thams. Det kan imidlertid vise seg å bli det motsatte.

Fordel for Salvesen & Thams

For dersom Salvesen & Thams hadde deltatt i utredningsarbeidet, kunne de ha risikert å spilt seg selv utover sidelinja som aktuell utleier/tomteselger.

Risvaag viser til lovens bestemmelse om at man kan oppnå en urimelig konkurransefordel ved at man får innsikt til informasjon om for eksempel oppdragsgivers behov.

- Det er etter rådmannens vurdering en stor risiko for at en utredning nå, utført i fellesskap mellom Orkdal kommune og Salvesen & Thams, vil gi Salvesen & Thams en innsikt i, og påvirkning på, prosjektet som medfører at de vil være utelukket fra deltakelse i en senere konkurranse for bygging av ny kino og bibliotek, skriver Risvaag i saksframlegget.

Saken behandles i formannskapet 25. april.

Catharina.Morken@avisa-st.no

928 30 284

Kommuneadvokat Marit I. Risvaag peker på at Salvesen & Thams kan komme til å diskvalifisere seg selv fra et framtidig salg-/utleieforhold med kommunen når det gjelder kino og bibliotek dersom de deltar i utredningsarbeidet. Foto: Arkiv