Hemne

«En ny venn i døden». Tittelen på forestillinga bærer bud om at vi ikke skal se en komedie. Vi skal se blodig alvor. Oppdiktet, men likevel realistisk.

Barn på flukt

Emma er en bortskjemt drittunge som hater utlendinger. Hun er best og bor i det beste landet. Hun har venninner som heiagjeng til en vrangforestilling om verden rundt seg. Denne trioen har liten forståelse for at utenlandske Mika er kommet til Norge. For å ødelegge landet og stjele alle godene.

En drøm bringer Emma inn i en annen verden. Der barn blir mishandlet og drept. Der en brutal general utgjør «demokratiet». Med troppen med like brutale soldater regjerer han alt og alle. Emma skjønner med det samme ikke helt hva som skjer.

Hun møter Minaya og hennes søsken. De er på flukt etter at mora ble skutt og faren lemlestet. Generalen finner dem. Tar dem av dage. Nakkeskuddene pisker oss midt i fleisen i mørket.

Emma er vant til at alt ordner seg til slutt. I denne verdenen gjør det ikke det.

Skjer hver dag

Hun våkner fra drømmen og forstår mer, er blitt mer vidsynt. Hun ignorerer venninnenes kommentarer om «hva har skjedd med deg, egentlig?» når de ringer.

Skulle vi ha sett en komedie, ville vi ha målt responsen etter latter og applaus. Her måler vi responsen etter stillhet. Dørgende stillhet. Den berømte knappenåla ville ha hørtes ut som ei atombombe i trygge Kulør'n på Kyrksæterøra på det mest intense.

I salen stikker folk fingre i ørene. Noen gråter. «En ny venn i døden» er en påminnelse. En vekker. Dette skjer. Hver dag. Ikke så langt unna heller.

Prisbelønt

Sirilinn Fri mottar velfortjent applaus når tre kvarter med brutalitet er over. Hun er prisbelønt manusforfatter og har hatt regien. Det var for å ha skrevet «En ny venn i døden» hun mottok førsteprisen i en landsdekkende manuskonkurranse i regi Den Unge Scene, en organisasjon som har som formål å heve nivået på ungdomsteater i Norge.

Sirilinn bestemte seg for å bringe manuet til scenen. Hjemme i Hemne. Torsdag kveld var det premiere, fredag forestilling nummer to.

Hun har i øvingsprosessen hatt bistand fra både Andreas Ven Langø og Marit Liabø Sandvik. Utvelgelsen av skuespillere er skjedd etter audition.

Aktuelt - dessverre

Scenen er gulvet i Kulør'n. Publikum er plassert på langsiden i til sammen seks rekker. Kulissene er enkle, lyset er svakt. Det gir en god effekt på alt det dystre.

Hovedtyngden av skuespillerne er i tenåra eller yngre. Hovedrolleinnehaveren Emma, spilles av Maria Sødal (14), mens Helga Bjørkøy (15) og Malin Molbubakk (15) hadde rollene som henholdsvis Mika og Minaya. De to mest sentrale voksenrollene var bekledt av Finn Spjøtvold som generalen, og Kenneth Holm som alltid lydhør nestkommanderende.

— Vi har nok fått et litt annerledes perspektiv på hvordan andre har det. Det er faktisk mennesker som har det så ille, sier Helga Bjørkøy.

— Det er bra at responsen fra publikum er stillhet, sier Maria Sødal.

Alt i alt er det bare å gi seg ende over i begeistring over ungdommenes prestasjoner og formidling over at verdensomspennende og dessverre stadig aktuelt tema.

«En ny venn i døden» burde vært skolepensum.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300