Med skjelvende hender famler vi etter mobilen og med fortsatt klare antydninger til dobbeltsyn klarer vi å sjekke både ut- og innboks både på, mail, meldinger, messenger - vi fortsetter på Snap, diverse sjekkeapper og uten at halsen snører seg sammen faller hodet tilbake på puten og vi føler oss mer sikre på at det er bare eget alkoholinntak og påfølgende konsekvenser vi må klare å overleve med - det eneste lille forbeholdet er når «gode venner» fra i går kveld og natt tar kontakt og eventuelt forteller om «verdensstjernens klyselige opptreden i kebabkøen eller mens du ventet på taxi - heldigvis ikke foreviget av noen med et mobilkamera. Trolig fordi de var like amøbe som deg....

For de fleste av oss slipper vi med den skrekken, selv om noen av oss - uvisst av rasjonelle grunner - må utfordre elementene flere ganger, ja -enkelte flere ganger om måneden. Men vi fleste - i nyvunnen religiøs patetisk stil, takker høyere makter og «tar oss sammen» - for mange av oss godt hjulpet av at vi innser at vi blir eldre, har stiftet familie, fått en jobb som neppe hadde satt pris på oppslag i «#metoo»-kategorien eller det som verre er.

Men det er noen få yrkesgrupper som (tror de) ikke behøver å bli voksne - politikerne er åpenbart én av de. Så langt er det vel bare enmannsgruppene (naturlig nok?) Rødt og MDG som ikke har blitt ridd som en mare denne vinteren og våren.

Sist ute er Senterpartiet - med en betent og særdeles ufin sak som ligger TO ÅR TILBAKE I TID UTEN AT DE HAR KLART Å OPPKLARE DEN!

Her dro altså (den mest kjente) SP-nestleder Ola Borgen Moe på «teambuildingstur» med sine nærmeste allierte, eller «en hyttetur blant nære venner», som de selv ønsker å fremstille det. Og Ola er en «ækt trønder»som ikke går av veien for mye. I tillegg til sine mange fighter med daværende SP-leder Navarsete, husker vi han også som «bastu-Ola» når han på nachspiel «fyrte i gang» tørketrommelen og inviterte blant annet daværende VG-journalist Elisabeth Skarsbø Moen inn i «trønderbastu på stortingsleiligheten».

Som utflyttet trønder vet jeg utmerket hva en hyttetur med 10 menn, eller skal vi si gutter (virker mer treffende her) i realiteten er. Da er det stort sett snakk om flatfyll gjennom hele helgen. Dette forsterkes det og illustreres godt av reportasjen til TV2 som forteller at det manglet ikke på drikke til elgkjøttet - det var rikelig med vin, øl og akevitt (jeg har vel bodd for lenge i hovedstaden til å huske at akevitt var et naturlig tilbehør til elgkjøtt, men nu vel......).

Så går det som det ofte går på trønderske teambulidinger - noen når formtoppen veeeldig raskt og «går på en kjempesmell der ute i skogen» og må bryte distansen. Dette virker det også som skjedde denne famøse natten for to år siden - flere bedyrer at de hadde lagt seg og sovnet når det famøse inntreffer.

På et tidspunkt får én eller flere det som fremstår som en super idé -nemlig å sende Liv Signe Navasete meldingen «Vi vil ha fitta di!».

Da har du fylleangst neste dag, da!

Uansett hvem av «de famøse 10», så er det relativt unge menn, enten i posisjoner eller med ambisjoner - eller begge deler. De satser på kortet som har virket før: «Fornektelse og fortielse - sammen til Dovre faller!».

Men Navarsete er såret og forbannet og spiller «Åpenhetskortet» og forlanger at etterfølgeren Trygve Slagsvold Vedum skal ordne opp og få frem synderen. Vedum toer sine hender og han toer de lenge. Dette fungerer godt, det blir valgkamp og den fryktelige blå-blå regjeringen kan angripes på alle måter som en fin lynavleder. Ja, valget går også godt for dette partiet av hedersmenn.

Helt, ja helt til bomben eksploderer. Ikke en selvmordsbombe, men en «#metoo»-bombe som igjen vekker liv i Liv Signe og en to år gammel uløst skitten trakasseringssak.

Fortsatt opptrer «de famøse 10» seg som en blanding mellom uskyldige, fornektende barnehagebarn og medlemmer av en edssammensvoren klan med fatale følger for den som tyster.

Forskjellen på å legge kortene på bordet på blåmandagen for to år siden når fylleangsten hadde begynt å slippe taket og unnskyldning hadde kunnet blitt godtatt uten følger og å legge kortene på bordet etter så lang tid og med «#metoo», vil være at både nåværende og eventuell fremtid karriere er en saga blott.

Nå vil synderen fremstå som en forfyllet mannssjåvinist uten selvinnsikt og som må trues til å legge kortene på bordet for å ikke skade andre av «de famøse 10» etter å ha nektet i over to år for at det var han som sendte meldingen.

Det er en sangstrofe som surrer i hodet mens jeg skriver dette:

«Slike gutter det vil gamle Norge ha».

Ja, dette er hederskarer, med norske verdier og de riktige løsningene for landet vårt!

Torgeir Svinsaas Einum. Foto: Privat