Orkdal

Det var nærmest ville tilstander utenfor Grøtte samfunnshus lørdag formiddag, da Orkdal skolekorps åpnet dørene for sitt årlige loppemarked. Folk sto i kø for å sikre seg de gjeveste gjenstandene.

Eggende samling

ST treffer Kristoffer Nygård ved et av bordene litt utpå dagen. Han er samler. Han samler på eggeglass.

— Det var vel for halvannet til to år siden at jeg skulle koke meg egg en dag. Da oppdaget jeg at jeg ikke hadde eggeglass. Det var da det begynte, forteller Kristoffer.

Nå innrømmer han at han er bitt av eggeglassbasillen.

— Det har bare ballet på seg, humrer han.

Hjemme i Ingdalen har han over 500 eggeglass i samlinga.

— Og da snakker vi utelukkende om forskjellige eggeglass, ingen er like.

— Og du har funnet noen godbiter her også?

— Ja da, her har jeg funnet eggeglass jeg ikke har fra før.

— Har du oversikt over hvor mange forskjellige eggeglass som finnes i verden?

— He-he, nei! Det regnskapet tror jeg ikke finnes noe sted, gitt.

Solid overskudd

Lone Kvålsvoll er «loppis-sjef» i Orkdal skolekorps. Sammen med mellom 50 og 100 andre, har det vært litt av en jobb å organisere og samle inn alle gjenstandene.

— Hvor mange gjenstander? Jeg vet ikke, men det er på tusenvis. Vi har fått inn lopper i hovedsak fra Orkdal, men det er også kommet noen fra både Hemne og Trondheim. Det er alltid noen som kjenner noen, sier hun.

Loppemarkedet går over to dager. Lørdag var det altså kø utenfor Grøtte samfunnshus. Men alt ble ikke lagt ut for salg den første dagen. Av plasshensyn.

— Søndag fyller vi på med flere lopper fra lageret.

Det er altså gode grunner til å ta turen også på dag to. Inntektene, som går til drift av korpset, kommer selvsagt godt med.

— Vi har hatt overskudd i størrelsesorden 150 000 kroner de siste åra, og vi håper å kunne oppnå det også i år, sier Kvålsvoll.

Fuglebok og tekopper

— Jeg har kjøpt meg ei fuglebok. Det er greit å kunne lese seg fram til noen tips om hvordan du mater fuglene på fôringsbrettet der det alltid er yrende liv, sier Britt Hansen, som har tatt turen fra Løkken.

— Er det mer på ønskelista som du har fått tak i?

— Ja, jeg har fått tak i seks tekopper for å ha på hytta. Det er kjekt at ikke alt er forskjellig når det kommer gjester på besøk, sier hun.

Rita Berg og Ingrid Monsen fra Svorkmo er ikke på utkikk etter noe spesielt.

— Vi bare ser, sier de.

— Men dersom dere kommer over noe fint?

— Da kan det hende vi kjøper.

Nye muligheter

Anne Margrethe Brandvik fra Råbygda – som insisterer på at vi må skrive Gjølme – sikret seg et bilde til en billig penge.

— Se her! Dette betalte jeg ti kroner for. Her kan du gjøre et godkjøp uten å tømme lommeboka. Bildet skal opp på veggen i stua, sier Anne Margrethe, som hadde med seg barnebarna Sandra og Mali til Grøtte samfunnshus på lørdag.

Ute er Edvard Øyangen auksjonarius når sølvbestikk og alskens andre varer går under hammeren. Her er det sild i tønne-tendenser når budrunden går.

Søndag er det altså nye muligheter til å gjøre godkjøp – uten å tømme lommeboka helt.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300