I oktober 2019 skal

«nye Skaun ungdomsskole»

være klar til innflytting. I mars startet totalentreprenøren Veidekke AS arbeidet med å sette opp bygningene, etter at grunnarbeidet har pågått siden november 2017.

– Dette blir fremtidas skole, med kreative og spennende undervisningsformer, sier Erlend Moen, til Avisa Sør-Trøndelag.

Moen, som er rektor for Skaun ungdomsskole i dag, forteller at det vil bli bygget seks klasserom og grupperom for hvert trinn, i den nye skolen. Tanken er at det skal føre til tettere samarbeid klassene imellom, overlappende bruk av felles grupperom i hvert trinn, og kort vei og åpne dører fra det ene klasserommet til det neste.

Personlig preg

– Det blir en skole som dekker Skauns behov i fremtida. Det blir ganske storslått. Jeg får en høytidsfølelse, sier Moen.

Selve klasserommene vil bli 70 m2 store, med plass til opptil tretti elever, men mest sannsynlig vil klassene bli så store som i dag, på mellom 23 og 25 elever. I kraft av å være med i styringsgruppa for den nye skolen, har rektoren fått være med på å sette sitt personlige preg på innholdet.

– Det har vært helt enestående å være med på; et kjempeprivilegium. Det er ikke så mange rektorer som får være med på noe sånt, men det er noe jeg tror de fleste ønsker å være med på. Så det må jeg si er utrolig inspirerende - for alle egentlig. Det har blitt en snakkis. Vi tuller litt med det i dag når det støyer litt fra byggingen; «at vi skulle hatt oss en ny skole»...

Skolen vil bestå av tre etasjer, der hver etasje blir 3,7 meter høy. Spesialrom for elever med ekstra behov, er plassert midt i studielandskapet, i stedet for på et hjørne eller i en ende, slik det ofte er i dag. Håpet er at ingen elever skal isoleres fra resten.

– Det blir et «up to date»-bygg som er godt utstyrt med teknologiske nyvinninger, sier Moen.

Dagens Skaun ungdomsskole skal etter planen rives på slutten av 2019, når elevene har flyttet inn i den nye skolen.

Nye tanker, moderne teknologi

For med ny skole kommer også muligheten for nye tanker. Det har vært viktig for rektoren å benytte anledningen til å tenke nytt.

– Før hadde lærerne cellekontorer, nå vil vi ha det mer åpent. Vi ønsker et inkluderende skoleområde med muligheter for godt samarbeid. Ikke bare for elever, men også for ansatte, der håpet er at alle ansatte ved skolen - ikke bare lærere - skal samles i et felles personalrom, i stedet for å trakte kaffe rundt sin egen arbeidsbenk, sier Moen.

Morgentrøtte elever kan glede seg til en fiffig lys-effekt.

– Vi skal installere «tunable white light» i klasserommene. Med den kan fargetemperaturen i rommet justeres opp og ned, avhengig av hva slags atmosfære man ønsker i rommet. Man kan ha kaldt lys eller varmt lys, og det kan virke oppkvikkende eller beroligende på elevene, alt etter som, sier prosjektleder John Vidar Koren.

Rektor Moen har vært på mange besøk til andre skoler i regionen for tips og inspirasjon. Noe av det siste han la merke til var en skole som hadde installert skoler og pulter med justerbar høyde.

– Det hjelper ikke hvor bra resten av skolen er, hvis elevene sitter vondt og uergonomisk. Alle deler av skolens virksomhet er under lupen, sier han.

Fellesarealene blir den nye skolens hjerterom, som de tre etasjene kretser rundt.

«Storstue»

Prosjektet omfatter ikke bare skole, det skal også bygges kultursenter og idrettshall.

– Det er viktig for alle å få se at det er dette som foregår. At det er ikke bare skole som bygges, sier kulturleder i Skaun kommune, Edvin Langmo.

Dagens Børsa samfunnshus skal etter planen rives når det splitter nye kultursenteret - med 270 seter i amfiet - står klart.

– Det kommer til å føre til en kvalitetsheving på konsertsal. Dette vil bli storstua i Skaun, og det eneste alternativet utover kirke som er gode konsertlokaler.

På kultursenteret vil det også bli et meråpent bibliotek når Skaun folkebiblioteket relokaliserer fra den andre siden av fylkesveien.

– Det er absolutt behov for bibliotek i Skaun. Vi ser for eksempel at nye innbyggere fort gjør seg kjent med biblioteket. Vi har også en intensjon om å la brukere benytte seg av biblioteket utenfor bemannet åpningstid, sier Langmo.

Når skole, idrettshall og kultursenter står ferdig, vil det samlet utgjøre 9 200 m2.

Nye Skaun ungdomsskole skal etter planen tas i bruk fra oktober 2019.

Korrigering

I torsdagens avis skrev ST at uforutsette kostnader i forbindelse med byggingen av skolen har ført til at en fjerdedel av kapitalreservene allerede er brukt opp, men prosjektleder Korenavviser at dette dreier seg om noen «million-sprekk».

– Vi holder oss innenfor totalrammen.

Det totale budsjettet er på 356 millioner kroner, ikke 339, som avisa skrev, og det er planen av vi skal bruke hele denne potten

, som inkluderer alle kostnader og utgifter for prosjektet. Vi skal klare å komme i mål innenfor budsjett, om ikke noe helt uforutsett skulle oppstå.

«Nye Skaun ungdomsskole» vil stå klar til overtakelse og innflytting 4. oktober 2019, ifølge Koren. Frem til en uke før det vil elevene gå som vanlig på den gamle skolen.

– Vi kommer til å bruke høstferieuka på å flytte inn. Den gamle ungdomsskolen skal rives på slutten av 2019, sier prosjektlederen.

John Vidar Koren er prosjektleder «nye Skaun ungdomsskole».

Ladestasjon og parkeringsplasser

Skolen bygges for 540 elever, noe som er mange flere enn dagens 302 elever, men alle felles arealer er klargjort for så mange som 630.

– Det er tre klasserom som mangler for dét tallet. Alle andre dimensjoner er allerede klargjort for 630, sier Koren.

Skolebygningen vil ligge nærmest fylkesveien, mens ute- og fellesareal vil ligge vendt mot idrettsanlegg på Moan.

– I utearealet vil det bli fotballbinge, streetbasket, frisbeegolfbane, isbane og styrketreningsfasiliteter, for å nevne noe, sier Koren.

Det vil i tillegg bygges seksti parkeringsplasser på skolens område, to hundre sykkelparkeringer og tjue ladestasjoner for elbil. Det vil bli adskilt inn- og utkjøring for taxi og drop-off, samt fire handicapplasser.

– Dette blir ikke en vanlig skole, og det er ikke noen lettvint løsning vi velger. Vi river den gamle skolen og bygger ny skole med egen park, midt i et sentrum. Vi bruker skolen til å utvikle sentrum videre. Det gjør at skolen blir en viktig samfunnsaktør, sier Moen.

Slik blir området rundt den nye ungdomsskolen.