Hemne

— Jeg synes det er et meeeget godt spørsmål!

Arne Ivar Ness humrer godt når spørsmåla melder seg fra første- og andreklassinger fra de tre skolene i Hemne. De er samlet på gården til Knut Johan Singstad i Likroken. Her er det Åpen dag i regi Hemne Bondelag, der Ness er leder.

— Vi kaller det vårkampanje, og i år valgte vi å satse på skolene. Vi må få avkreftet en gang for alle at melka kommer fra kua, ikke fra butikken. Blant de ca. 50 elevene som er her i dag, er det faktisk mange som aldri har vært inne i et fjøs. Det er en liten tankevekker, sier Ness.

Telte antall pupper

— Fikk dere svar på spørsmålet; hvorfor det blir hvit melk når kua spiser grønt gress?

ST stiller spørsmålet til Madelen Lervik Sommervold og Linnea Ness Sæther fra 2A på Sodin.

— Ja, det er noe som skjer inni kua, var det en som fortalte, sier Linnea.

— Hva mer har dere lært i dag?

— At geita har to pupper, mens kua har fire. Så har vi deltatt på natursti. Men kom nå, Madelen, vi må skynde oss videre!

Ja, det er høyt tempo når samtlige skal gjennom natursti med finurlige spørsmål. Det er ikke tid til bortheft.

Mye er «ut»

Gården er inndelt i stasjoner, der medlemmer i bondelaget er funksjonærer. Her er det for eksempel en egen stand for pannekakelaging - og -spising.

— Jeg er imponert over mannfolka, selv om jeg ikke har smakt på dem ennå, sier lærer Ellen Marie Myran med et smil.

Men vi tror ikke det var noen verdens ting å utsette på smaken. For Roar Svanem er raus med sukkeret. Gutta har selvsagt også elektrisk drill med påmontert blandevisp til å røre i røra.

— Å røre med handmakt er ut, kommenterer Runar Helland, og det er jo for så vidt i tråd med mye annet i landbruket.

For i et eget rom i fjøset, demonstrerer Knut Johan Singstad melkeroboten for barna. Det er vel en slags bekreftelse på at det også er ut å melke med handmakt...

— Takknemlig gjeng

Landbruket er i svært mange distriktskommuner den største næringa. Derfor mener de også det er viktig å vise seg fram, la folk se hva de holder på med.

— Vårkampanjen er et landsomfattende tiltak, der de lokale bondelagene selv bestemmer opplegget. I fjor skulle det være en kampanje rettet mot politikerne, men da fikk vi her i Hemne av ulike årsaker ikke anledning til å lage noe. I stedet henvender vi oss i år til skoleungene, som vi kanskje mener er en enda viktigere målgruppe. Det er i hvert fall en takknemlig gjeng vi har her i dag, sier Arne Ivar Ness.

— Hei, bli med på et bilde sammen med bondelagssjefen, da!

— Ja, det vil vi!

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300