ST skrev i midten av mars om Orkdal trafikkstasjon og at Statens vegvesen fra 24. juli i år skal redusere virksomheten fra fem til tre dager i uka. I praksis stengt tirsdag og torsdag.

Stenger to dager i uka

Trafikkskolemiljøet i Orkdal, representert ved Gaute Berg, gikk hardt ut mot vedtaket. De mener behovet er stort for å opprettholde dagens tilbud, fem dager i uka.

Også ordfører i Orkdal, Oddbjørn Bang (Sp) var på banen og uttrykte sin bekymring for en reduksjon i tilbudet.

- Jeg synes det er beklagelig! Det er viktig å opprettholde et slikt tjenestetilbud i et regionsenter. I framtida blir det nye bedrifter og mer folk her. Aktiviteten er stor, sa Bang.

- Vi aksepterer ikke kutt i åpningstida

Regionrådet i Orkdalsregionen gikk deretter sammen om en felles uttalelse i saken, stilet til Statens vegvesen. Uttalelsen ble signert av 11 ordførere i vårt nedslagsfelt. Budskapet var kort og enkelt: Det er ikke akseptabelt med kutt i åpningstida!

Etter nyheten om stenging har Gaute Berg, faglig leder ved Orkdal trafikkskole, jobbet intenst, i håp om å bevare tilbudet så godt som mulig – og aller helst som i dag.

Han har blant annet vært i kontakt med regionveisjefen. I tillegg har han sendt mail om saken til statssekretæren i samferdselsdepartementet og til Vegdirektoratet.

Onsdag 11. april kom Torodd Østerås og Jens Børøsund fra vegvesenets regionkontor i Steinkjer til Bårdshaug herregård på Orkanger for å møte lederne fra de fire trafikkskolene i Orkdal.

- Vegvesenet betegnet dette som et orienteringsmøte. De forklarte at nedskjæringa er et ledd i at vegvesenet over hele landet skal kutte antall stillinger, sa Berg, som syntes det var påfallende at dette skjer her akkurat når tre ansatte ved trafikkstasjonen går av med pensjon i sommer.

Ifølge vegvesenets representanter viser statistikken for Orkdal trafikkstasjon at antall merkantile (administrasjon) henvendelser har gått ned, mens antall førerprøver har gått opp.

- Vi står fortsatt fast på kravene

- Vi står fortsatt på kravene våre. Det er at trafikkstasjonen her opprettholder åpningstid fem dager i uka, sekundært at den stenger kun én dag i uka, sa Berg etter møtet.

Nylig kom det brev fra Statens vegvesen. Vedtaket om stengt to dager i uka er omgjort.

- Vi har fått gode innspill i forhold til beslutningen, og vi har vurdert den på nytt. Beslutningen er endret, og vi kommer til å holde åpent på Orkdal trafikkstasjon i fire dager per uke fra og med uke 30 i år, skriver Torodd Østerås.

- Dette var vårt alternativ to. Vi kan si at det er en halv seier, sier Gaute Berg nå.

- Er dere fornøyd?

- Det viser i hvert fall at det lønner seg å stå på. Vi legger nok ballen død nå, og kan si oss delvis fornøyd, både på vegne av trafikkskolene i Orkdal og brukerne og de ansatte ved trafikkstasjonen, svarer Berg, som hele tida i denne saken har snakket varmt for at trafikkstasjonen er viktig for alle innbyggerne i distriktet - og ikke bare for trafikkskolene.

Statens vegvesen møter regionrådet den 4. mai for å gjøre rede for saken.

PS! Statens vegvesen har ni trafikkstasjoner i Trøndelag fylke. Av dem er fire lokalisert i tidligere Nord-Trøndelag og fem i sørfylket. Stasjonene er lokalisert slik; Namsos, Steinkjer, Levanger, Stjørdal, Trondheim, Røros, Oppdal, Brekstad og Orkdal.