Hemne

Formannskapet i Hemne skal i dag ta stilling til en utvidelse av barnehagekapasiteten på Kyrksæterøra.

— Finn en løsning

Etter opptaket for barnehageåret 2018/19 i mars, ble det nemlig klart at sju 1-åringer med rett til barnehage ikke fikk plass. Per i dag mangler kommunen både areal og bemanning for å kunne ta inn de sju. Sju 1-åringer tilsvarer 14 plasser.

Formannskapet ble orientert om situasjonen av rådmannen 13. mars. Politikernes tilbakemelding var at det må komme en løsning på bordet for å kunne ta inn rettighetsbarna.

Umiddelbar effekt

Rådmannen har, under tidspress, kommet fram til at den beste løsningen vil være å etablere en avdeling under Grøtnes barnehage på adressen Kleiva 10. Dette er lokalene etter Regnbuen barnehage, som ble nedlagt samtidig med Jarlen Mottakssenter i fjor høst. Lokalene er ikke endret og er allerede godkjent til barnehagedrift. Kleiva 10 ligger også kort avstand fra Grøtnes barnehage. Også huseier er positiv til en leieavtale med Hemne kommune.

Ifølge saksframlegget til tirsdagens møte, vil en etablering i Kleiva 10 sikre tilhørighet til eksisterende barnehage, det reduserer behovet for egen styrerressurs, og vil bidra til at et nytt tilbud med god kvalitet er oppe og går fra dag én.

Økt tilflytting

Denne avdelinga vil utløse behov for fire årsverk; to barnehagelærere og to assistenter. Med en slik bemanning vil Hemne kommune også være i stand til å ta imot flere barn gjennom barnehageåret. Det er kjent at det som følge av tilflytting vil komme flere barn inn i barnehagen.

For 2018 utløser tiltaket et finansieringsbehov på vel 2 millioner kroner, i 2019 vel 3,2 millioner. Det er i dette beløpet tatt hensyn til økt foreldrebetaling; i overkant av 75 000 kroner i 2018 og vel 180 000 i 2019.

Saken skal sluttbehandles i kommunestyret, og det må fattes vedtak slik at den nye avdelinga er på plass innen 1. august.